Goda kakor till kaffet

Sedan slutet av 1800-talet har svenskarna varit stora kaffedrickare, vilket har gjort kafferep och ”Swedish Fika” till en del av det svenska kulturarvet. Under 1930-talet kunde kvinnor träffas under kafferep utan barn och män, och traditioner med spetsduk på bordet och sju sorters kakor växte fram. Utifrån bakverkens form och sötma intogs de sju kakorna i en bestämd ordning. Om man bjöd på färre bakverk ansågs man som en snål värdinna och om man erbjöd fler än sju bakverk ansågs man som högfärdig.

Först intogs vetebröd i form av bulle eller uppskuren längd. Efter det var det dags för ljus sockerkaka följt av mörk sockerkaka. Kaffe fylldes på allt eftersom och nu intogs en torr ljus kaka följt av en torr mörk kaka. Därefter åt man en fylld småkaka och en bakelse med fyllning. Den som orkade kunde ta en tårtbit efter de sju bakverken.

Ordet kafferep kan komma från ordet repartisera, syftande på att man delade på kostnaderna och tog med varsin kaksort, eller så kommer ordet från att kvinnorna under kaffedrickandet repade tyglappar.

Ordet fika började användas kring 1910 och kommer troligtvis från att man kastade om stavelserna i ordet kaffi, som var ett dialektalt ord för kaffe. Fika innebar år 1965 att man drack kaffe med socker och grädde och åt småkakor. År 1975 var fika en kanelbulle tillsammans med kaffe och mjölk. 1985 var det vanligt med svart kaffe och en dammsugare, 1995 var en fika vanligtvis espresso och en croissant och år 2005 tog man gärna en macchiato med mörk choklad som tillbehör.

Småkakor såsom bondkakor, drömmar, finska pinnar, hallongrottor, havrekakor och pepparkakor bakas av en deg baserad på mjöl fett, socker och smaksättare.

Mjuka kakor som till exempel sockerkaka bakas med en lös smet  och gräddas i bakform. För att göra kakan hög och porös används bakpulver och ägg. Om man istället för en stor form använder små former kallas kakan för muffins.

Kladdkaka har en kompakt, kladdig konststens eftersom avsaknaden av bakpulver medför att luftbubblor inte bildas i smeten.

Idag har kafferep blivit populära igen, och tillverkning av cupcakes har blivit en konstform. För att baka 8-10 cupcakes behöver du ingredienser till muffins och frostning.

Baka egna cupcakes

Muffins

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 dl mjölk

Frostning

  • 50 g rumsvarmt smör
  • 4 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 150 g färskost
  • Hushållsfärg om du vill

Gör så här:

  • Ugnen ska vara på 175 grader
  • Se till att ha en bunke med nervispad smör blandad med finmalt socker.
  • Blanda ner allt ägg
  • Ta nu mjölet samt kombinera med bakpulver, lägg ner i smeten och rör om
  • Häll i mjölk.
  • Stoppa in degen i mitten av ugnen tjugo till trettio minuter
  • Stick ner en tandpetare i en muffins, och när den är torr är de klara
  • Låt muffinsen svalna på galler
  • Dekorera med frostning och bär eller strössel