Processen för att göra en god kopp kaffe del 1

När jag syftar på processen menar jag inte den som innebär att du placerar ett pappersfilter i din kaffebryggare, fyller på med kaffepulver, vatten och sen startar maskinen. Nej, processen för mig innefattar hantering av kaffebönor, användandet av en espressomaskin och kompositionen av kaffe och mjölk. För att verkligen få ut det bästa av denna ädla dryck så måste vi börja från grunden och då gäller det kaffepulvret. Lägg ner den tanken direkt och gå istället och köp dig hela kaffebönor, och köp på inte på dig allt för mycket, max två veckors förbrukning. Ju längre bönor ligger efter att dom rostats, desto mer förlorar dom i både smak och arom. Det samma gäller efter att bönan har körts genom kvarnen, eller ska jag säga speciellt efter att den gått genom kvarnen. Kan du hålla dina bönor i en försluten förpackning, med lite eller ingen tillgång till ljus eller luft, desto längre håller dom sig. Har du dom i en vakuumförpackad påse, då kan dom stå sig rätt så länge men trots detta köper jag aldrig mer än två veckors förbrukning, för att säkerställa att de kaffebönor jag har hemma, är relativt nyrostade. Det är också viktigt att du håller bönorna separerade från andra produkter som kan avge doft och smak, då bönan är väldigt porös och kan absorbera lukter och smaker från sin omgivning. Självfallet bör du också använda dig av bönor som håller hög kvalité och här rekommenderar jag till hundra procent att du använder helt och hållet av arabica bönor, inte robusta. Arabica bönan ger en betydligt bättre och lenare slutprodukt och är utan tvivel bönan som professionella använder sig av när de tillverkar vid behov.

Mal endast vid behov

När du ska göra din kopp, först då maler du ner dina bönor men då bara tillräckligt så att du har till ditt filter. Mängden varierar med storleken på filtret. Här gäller det att hitta inställningarna på den kvarn du använder och den kopp kaffe du är ute efter att göra. Nu behöver man självfallet inte ha en espressomaskin bara för att man maler sina egna bönor, då du kan ställa in hur finmalet du vill ha det och därigenom då använda det till en rad olika maskiner förutom en espressomaskin, så som en vanlig kaffebryggare om man nu prompt vill använda sig av en sån, man kan göra pulvret riktigt finmalet för turkiskt kaffe eller poröst, perfekt för fransk press eller perkolatorer. Valet av en kvarn behöver inte vara allt för invecklat då du inte behöver gå ut och köpa den dyraste som finns på marknaden. Se bara till att du enkelt kan ändra hur finmalet du vill ha bönan, att den är relativt enkel att göra rent, gärna automatiskt så att du kan mala bönorna med bara en hand om så behövs och gärna att den inte tar upp allt för stor plats så att du inte behöver plocka fram den varje gång du vill använda den, bara för att den är för stor och otymplig.