Tretusen miljoner per dag

Redan för 2000 år sedan började man dricka kaffe i Etiopien där kaffebuskar fortfarande växer vilt. I varje kaffebär finns två bönor som torkas och rostas för att få kaffe som i trakterna hette bun och bunna tills araberna för ungefär 1000 år sedan fick smak för trycken och kallade den qahwa. Till Sverige kom kaffet 1685 och såldes på apotek som uppiggande medicin.

Efter att Karl XII druckit kaffe i Turkiet lanserades drycken ordentligt i Sverige, och under 1700-talet öppnades cirka 50 kaffehus. År 1756 drev bönderna igenom ett kaffeförbud, eftersom de ville hämnas på förbudet mot hembränning. 3 år senare upphävdes förbudet, men reglerades ända till slutet av 1800-talet då även arbetarklassen hade råd att köpa kaffebönor att rosta och mala hemma. Färdigrostade och färdigmalda bönor blev populärt under andra halvan av 1900-talet.

I hela världen dricks tretusen miljoner koppar kaffe varje dag. I Finland, som är världens mest kaffeälskande land går det 10 kg kaffe per person under ett år. Efter Finland kommer Sverige som under ett år förbrukar cirka 9 kg kaffe per person, vilket blir drygt 3 koppar per dag, och cirka 1000 koppar på ett år.

Svenskarna älskar verkligen kaffe i alla dess former. En av de nyare trenderna är Cold brew som bryggs kallt och tar fram sötman i kaffebönorna. Det är också perfekt att göra kaffedrinkar med.

Recept på kaffedrycker

Kaffe kan drickas både kalla och varma dagar, några koppar med socker och andra utan, några till festen och andra till kalaset.

Kaffe Affogato

  • Lägg 1 stor glasskula i ett glas
  • Häll över 1 dl starkt kaffe
  • Häll över ½ dl lättvispad grädde och strö över vaniljsocker

Irish Coffee

  • Blanda 1 rågad tsk farinsocker med 4 cl irländsk Whiskey i ett tjockt glas
  • Häll i 10 cl varmt nybryggt kaffe och rör om
  • Häll i lättvispad grädde tills det är ett lager på cirka 1 cm

Jamaican Coffee

  • Häll 1 kopp starkt kaffe i ett glas
  • Lägg i 1-2 sockerbitar och 4 cl jamaicansk rom
  • Lägg vispgrädde på toppen och servera utan att röra om

Iskaffe utan vitt socker och laktos

  • Brygg kaffet och låt det svalna lite.
  • Häll 3 dl kaffe, 3 dl havremjölk, 10 isbitar och 1,5 dl honung i en shaker och skaka tills det blivit kallt
  • Servera med extra is

Cold brew

  • Rör ihop 65 gram kaffepulver med kallt vatten
  • Sätt på ett lock och låt det stå i kylskåp 12–24 timmar
  • Sila genom ett kaffefilter
  • Servera kallt, med eller utan mjölk, gärna med is

Espresso Martini

  • Blanda 1/2 dl Cold brew, eller avsvalnat bryggkaffe med 2 cl Kahlua, 2 cl vodka och is i en shaker cirka 20 sekunder
  • Häll upp i glas med en sil, och strö gärna riven choklad över

Lakritskaffe

  • Ringla saltlakritssås på insidan av ett glas
  • Blanda glass, mjölk och Cold brew i en mixer
  • Häll upp i glaset och toppa med glasskulor och lakritsströssel
  • Servera med sugrör

Sockerfri islatte

  • Brygg 2 dl starkt kaffe och låt det svalna lite
  • Häll upp kaffet i iskuber och låt det frysa 4–6 timmar
  • Lägg iskuberna i ett glas och häll i 2–3 dl mjölk

Latte Dolce

  • Låt 2 msk kaffebönor dra i 1 dl mjölk i kylen 12–18 timmar
  • Häll mjölken genom en sil eller kaffefilter
  • Värm mjölken till 65 grader och vispa så att du får ett skum som är mjukt.