3 saker du kan använda kaffebönan till i hemmet, förutom kaffe

3 saker du kan använda kaffebönan till i hemmet, förutom kaffe

Visst har vi alla fyllt kaffekopparna med olika sorters kaffe. Bryggkaffe, espresso, kanske en latte eller en americano för att lyxa till det lite då och då. Vissa kanske också har använt kaffe i desserter. Klassikern från Italien tiramisu, en pralin med kaffesmak når helt klart nya nivåer, krämig glass med mocka är alltid lika välkommet och naturligtvis varm choklad spetsad med kaffets intensiva aromer. En del kanske har provat på att ha kaffe i maten – något som inte heller går av för hackor om man frågar oss riktiga kaffeälskare.

Men kaffet, och i synnerhet kaffeböna går faktiskt att använda till en rad andra saker i hemmet. Låt dig inspireras och öppna ögonen för kaffebönans mångfacetterade egenskaper. Har du någon gång spatserat omkring i en parfymbutik och sniffat på den ena ljuvligt doftande flaskan efter den andra? Tänkte väl det. Har dessutom märkt att efter ett tag börjar dofterna att försvinna eller bara blandas ihop i ett enda mischmasch? Det händer alla. Detta sniffande får nämligen luktcellerna att bli mättade på dofter. Kaffebönan då? När kommer den in i bilden? Jo, för kanske, om du tillhör den uppmärksamma sorten, har du lagt märke till att det står små glad med rostade kaffebönor runt om i parfymbutikerna. Skälet till detta är inte att man kan få köpa kaffe som parfym, även om det i och för sig vore trevligt, nej, skälet till att de står bland partylukter och aromatiska sprutflaskor är för att de har förmågan att neutralisera luktsinnet. Ett snabbt nosande i burken och genast blir alla välluktande flaskor roliga igen.

Kaffebönan som hushållsrengörare

På just detta sätt kan man använda kaffebönan hemma i sitt eget hushåll. Låt oss fantisera oss ini badrummet där hemma. Av naturliga skäl luktar det inte alltid jättetrevligt på en toalett. Vill man inte använda sig av giftiga och starka kemiska medel kan man i stället gå ut i skafferiet och hämta en påse med kaffebönor. Kaffebönornas lukt konkurrerar ut odörerna men neutraliserar även bakteriefloran i rummet. Två flugor i en smäll kan man lugnt säga.

Luktar skorna illa – även där går det att stoppa i några bönor för att bli kvitt den oangenäma lukten. Och man behöver inte proppa hal skorna fulla med finaste och dyrast sorten. Inte alls. Det räcker med några stycken hela bönor i varje sko – kanske de som man råkar tappa på golvet när man fyller sin kaffekvarn. Vill man vara miljövänlig och samtidigt få bort unken lukt i kylskåpet fungerar det också där med en liten burk fylld med hela kaffebönor alldeles perfekt. Det enda som man få leva med när man använder sig kaffebönornas absorberande effekt är att en svag ton av kaffe kan fylla respektive rum – vilket enligt mig är den bästa av uppoffringarna man kan tänka sig.

Detta tar mig till mitt avslutande tips, självklart men genialt. Vill man att hemmet, lägenheten eller villan ska lukta riktigt hemmatrevligt om ombonat ska man givetvis investera i en riktigt bra kaffekvarn, en bryggare av god kvalitet och naturligtvis riktigt gott och härligt kaffe.

© 2020