Allt om caffe latte

Allt om caffe latte

Caffé Latte är en väldigt populär variant av kaffe som säljs och dricks över hela världen. Den kommer ursprungligen från Italien och är i Sverige en av de mest köpta kaffevarianterna ute på caféer och fik. Den kom hit så sent som under 1990-talet och blev snabbt mycket omtalad. Det som skilde denna nya kaffevariant med det vi redan hade här i Sverige, är att denna innehåller en större mängd värmd mjölk, i jämförelse med andra liknande varianter. Det sägs att man tog hit caffé latte med bland annat hjälp från mejeriföretagen då mjölkkonsumtionen, överlag, gick ned under denna tid och man behövde ett nytt dragplåster för att öka konsumtionen igen. God PR, marknadsföring och spridning av kurser där man spred kunskap i konsten att göra en perfekt latte, gav ett gott resultat, och caffé latten blev, som tidigare nämnts, en av de mest populära kaffedryckerna i vårt land.

Nu finns det till och med så kallad “Latte konst” och VM för baristor i att göra snygga mönster. Reklamen hade och har gjort susen!

I Sverige har vi flera baristor som tävlar i latte art, och några av finalisterna har dessutom tävlat i Latte art i VM. Att det finns en tävling i konsten har naturligtvis också haft sin del i den fortsatta framgången för caffé latte.

Vad innehåller en Caffé Latte?

Allt om caffe latte
Allt om caffe latte

Egentligen är Caffé latte vare sig jättespeciell eller har några särskilda ingredienser, utan har samma grund som många andra kaffevarianter. Latten innehåller en shot espresso (som är en liten stark mängd kaffe) tillsammans med värmd mjölk. I sitt original värmd med ånga för att göra den skummig. Detta är vad som skiljer latten från annat kaffe. Smaken är mjuk och söt. Ibland strör man även lite kanel eller kardemumma ovanpå skummet för lite extra dekoration, och smak. Man kan även göra caffé latte med en dubbel espresso för en djupare kaffesmak.

Vanligtvis innehåller caffé latte 1/3 espresso och 2/3 ångad mjölk med lite skum.

Caffé latte kan man göra ganska enkelt hemma också om man så önskar.

Kaffet kan man brygga som vanligt, (men starkare!), och mjölken kan man värma upp på spisen. För att få till den skummande känslan i mjölken finns det mjölkskummare på marknaden, allt för att kunna göra en så god caffé latte hemma.

För att få bästa resultat på din caffé latte, rosta och mal gärna kaffet hemma själv, med bönor av god kvalité, gärna mörkrostat. Då kan du få till en riktigt bra och proffsig caffé latte som kan likna de riktigt goda caffé latte får man dock på café som är gjord av en barista. En annan viktig faktor för att göra en riktigt god caffé latte är faktiskt hastigheten. Man måste hälla den varma espresson i en viss hastighet för att kunna få till det perfekta resultatet och den bästa blandningen.

Kurser, tillbehör, val av bönor och handteknik. Allt detta spelar roll för att få till den perfekta latten, så med tålamod och träning kan du själv komma upp till den kvalitén du vill själv. Så bara hem och prova!

© 2020