Allt om Caffe Macchiato

Allt om Caffe Macchiato

Caffe Macchiato är en typ av kaffedryck som ursprungligen kommer från Italien och består av en espresso med lite ångad mjölk på toppen. Namnet betyder fläckig då kaffet blir fläckigt när man häller mjölken i den. I dagens Caféer anses dock Macchiaton innehålla lite för mycket mjölk, då det egentligen endast ska vara nog med mjölk för att göra kaffet i stort sett fläckigt. Men blir idag oftast mer likt ett helt lager med ångad mjölk.

Caffe Macchiato kan oftast förkortas som endast Macchiato och säljs näst intill på vartenda café i dagsläget. Macchiato har under kaffets framfart blivit en vanlig dryck som många tycker om, detta då dess typiska kaffesmak kvarstår men den blir något mildare och skummigare än just en espresso.

Idén med Macchiato uppkom först som att endast hälla i lite mjölk i kaffet för att hämma smaken och styrkan av espresson men började senare blandas med just skummad mjölk för att ge en något krämigare känsla, samt för att mjölken skulle lägga sig ovanpå och ge en finare och tydligare karaktär till Macchiatons utseende.

I dagsläget är Macchiaton en välkänd kaffedryck som de flesta tycker om då den är något mildare. Som tidigare nämnt är den ursprungligen gjord från en espresso i grunden men det finns även nyare varianter som bygger på latte istället för espresso, detta ger Macchiaton en ännu lenare ton i smaken då det i stort sett är mera skummad mjölk än kaffe i en latte Macchiato.

Caffe Macchiato låter kanske inte som någon svår kaffedrink att göra, men det kan komma att krävas en del kunskap för att kunna göra en tillfredställande Macchiato, främst till utseendet då man vill få skummet så fint lagt som möjligt utan att få det att se skräpigt eller för blandat ut. Det var just den känslan, av att det såg ”skräpigt” ut, som man ville få bort och det var just därför man bytte till skummad mjölk istället för vanlig mjölk som jag tidigare nämnt.

Allt om Caffe Macchiato
Allt om Caffe Macchiato

De två varianterna av Caffe Macchiato

Macchiaton kan även göras på två sätt, antingen Macchiato Caldo, eller Macchiato Freddo. Dessa två varianterna är egentligen ingen större skillnad på men kan ge en något varierad smakupplevelse. Macchiato Caldo är när man häller i varm mjölk i espresson, vilket är den allra vanligaste och det man får om man beställer en Macchiato utan att ange någon specifikation, men om man annars skulle föredra sin Macchiato lite mera ljummen och inte rykande het så kan man be om en Macchiato Freddo vilket betyder att man beställer en Macchiato där man häller i lite kall mjölk istället.

Dessa två varianter har uppkommit, dels för att tillfredsställa en större mängd personer och för det andra, för att alla ska kunna dricka sin Macchiato direkt beroende på hur varmt man vill ha den. En Caffe Macchiato ska nämligen drickas direkt när den serveras för att ge den absolut bästa smaken, samt att det är i stort sett en huvudregel idag för de som är allvetare och finsmakare inom kaffebranschen.

© 2020