Allt om espresso

Allt om espresso

Espresson har blivit ett mycket populär kaffealternativ i Sverige sedan många år tillbaka. Espresso är normalt en liten mängd av stark kaffe, mellan 2–4 ml och många förknippar Espresso just som det. Dock kan man alltid få sin Espresso “dubbel” om man så önskar.

Kaffevarianten Espresso kommer ursprungligen från Italien, där den å andra sidan bara kallas “kaffe”, och inte liknar någonting vi normalt haft här i Sverige tidigare.

Espresson har funnit i det landet sedan mer än 200 år tillbaka och är ett kaffe man tillverkar genom att pressa varmt vatten genom finmalet kaffepulver. Kaffet har fått sitt namn från just tillvägagångssättet kring tillverkningen.

Det finns flera olika typer av espressodrycker, förutom originalen.

Espresso finns nämligen i två olika varianter, Ristretto och Lungo.

Ristretto, vilket är en mer koncentrerad variant av espresso när det kommer till smak, uppkommer genom att man stampar bönorna hårdare under tillverkning så att det använd mindre vatten och får på så sätt en både djupare och starkare smak.

Lungo är mycket mildare i smaken för den som föredrar det. När man tillreder Lungo använder man mer vatten för att få så sätt få fram den mer minda och lena smaken.

Allt om espresso
Allt om espresso

Espresso finns sedan även i ett flertal andra kaffetyper som alla har espresso som grund. Här nedan följer ett antal ni säkert känner igen. En äkta espresso är dock alltid utan mjölk och mycket koncentrerad liten “shot”.

Caffè macchiato är en shot av espresso med mjölkskum på toppen,

Cappuccino innehåller lika delar Espresso, varm mjölk och mjölkskum för att få rätt konsistens, sedan har vi storfavoriten Caffè latte som är en shot av espresso med varm mjölk. Sedan har vi också Americano som är en shot av espresso med lite hett vatten, egentligen lite “utspädd” espresso och som liknar vårt kaffe vi har i Sverige mest av alla dessa sorter. Sist men inte minst så har vi Cortado vilken består av lite ångad mjölk och espresso. Ibland görs den även med kondenserad mjölk istället för ångad. Alla dessa sorter är lika uppskattade och älskade.

Brygg egen espresso hemma!

När man brygger sin egen espresso hemma, använder man oftast arabicabönor för att få bäst resultat, då de passar bäst. Men även Robusta bönor används vid tillverkning av espresso. För att pressa sin egen espresso behöver man olika hjälpmedel och det finns en uppsjö av olika maskiner man kan införskaffa för detta, vilka även kommer i olika prisklasser. Det finns hel-och halvautomatiska maskiner, maskiner som passar arbetsplatser (både små och större företag) och olika varianter för hushåll. Till dessa maskiner finns även tillbehör som kylskåp för mjölk, behållare för kaffepulver och porslin. Olika kaffekvarnar, den obligatoriska stampen i olika fasthet och kaffebönor i flera varianter finns också att köpa in, för den som verkligen vill förkovra sig.

Så om du är ett riktigt fan av Espresso, eller vill bli ett, så finns det många varianter att välja emellan och flera varianter. Har du en maskin hemma så är det bara att börja experimentera.

© 2020