Allt om espressobönan

Allt om espressobönan

En rykande kopp med ett härligt djupbrunt innehåll som bara väntar på att bli uppdrucket. Visst längtar man?! En espresso kan verkligen vara på sin plats efter maten för att hjälpa maten att smälta ordentligt, och kanske för att få den lilla efterrättsbiten av choklad att smaka bättre?! Inte minst på morgonen. Vad är det då för böna som ligger bakom denna magiska drycks om så många världen över är överens om är en av de godaste?! Faktum är att det inte är en specifik böna som kan kallas espressobönan. Det finns flera sorter som passar till att rostas, malas och bryggas till en intensiv liten kopp espresso. Det viktiga är att man inte använder sig av bryggkaffe eller någon annan typ når man ska göra sig en espresso – för det blir inte en espresso helt enkelt.

Det går dock inte att tillverka espressokaffe på vilka bönor som helst. Eftersom den lilla espressomaskinen (som bara den har så pass långt bakgående anor vilket gör espressomaskinens historia ypperlig att gotta ner sig i om man har lust) är tillverkad så att den pressar fram särskilt mycket syra, vilket även rostningen sak göra, om det ska bli riktigt espressokaffe, måste man tänka på att bönorna som väljes inte har för hög halt syra i sin smak.

Vanliga bönor som används är egentligen lite svårt att säga då bönor från absolut hela världen används. Vanligast är att man faktiskt använder sig av blandningar som tillsammans bildar en perfekt balans mellan syra, arom och bitterhet. Tillsammans alstrar de över 800 smakämnen som så många är svaga för. Trots att det används så pass många olika sorter ska jag ändå nämna några som man ofta ser i våra svenska rosterier. Robusta och Arabica är två kaffearter som går att återfinna i espressokaffe om man går till en traditionell kaffebutik eller en klassisk barista. Blandningarna har dock i normala fall mellan fyra och fem olika bönor just för att få till den där perfekta intensitet som är just det som gör att man älskar espresson.

Allt om espressobönan
Allt om espressobönan

Starkt men snällt kaffe

Espressokaffe tillverkas på bönor som rostats antingen lätt mörkrost eller mörkrost. Detta kan kännas naturligt i och med den profil som espresson har – murrig och kraftig. Espresso är också ypperlig när man vill blanda till sig en cappuccino eller en caffé latte. Mäktigt och milt gifter sig väl och eftersom man får i sig samma mängd kaffe på ett snällt sätt finns det många som utan att tänka på det tar del av Den är mörk, stark, mäktig och så god så god. Och det är tack vare de goda espressobönorna och en liten extra eloge till espressomaskinen.

Det finns onekligen ett relativt exakt sätt som espresso ska vara på för att rättmätigt få kallas för just espresso. Runt tre centiliter nyligen bryggt kaffe i en passande kopp – nästan ett litet snapsglas med öra. Drycken ska innehålla i princip noll procent fett, utan i stället bara bestå av kaffet och vatten (som faktiskt uppgår i hela 95 procent). Med tanke på den snabba processen som kaffet genomgår under byggningen samt att bönorna har rostats så länge har en espresso, till skillnad från vad många tror och motsatt till mellanrost, låg koffeinhalt. Dessutom gör espressomaskinens snabba bryggning att kaffet aldrig får stå och dra, vilket medför att en espresso är snällare mot magen än annat kaffe.

© 2020