Allt om kaffetypen Americano

Allt om kaffetypen Americano

Vem gillar inte kaffe i Sverige, här kommer allt man behöver veta om kaffetypen americano.

Kaffe americano sägs härstamma från andra världskriget när amerikanska soldater ville dricka kaffe som var mer likt det kaffe de brukade dricka hemma i USA. Soldaterna som befann sig i Frankrike och Italien började spä sin espresso med hett vatten för att få en mildare kaffesmak. Det spred sig snabbt och drycken blev populär, det finns egentligen inget rätt eller fel sätt att göra en americano på, ofta vill man dricka den lite större varianten. Det är vanligt bland svenskar utomlands att beställa en americano för att få ett kaffe som är mer likt det älskade svenska bryggkaffet.

Att göra en kaffe americano är väldigt enkelt, först gör man en espresso för att sedan koka upp 100 milliliter hett vatten, därefter häller man på det heta vattnet över espresson. Många föredrar att dricka en americano i större format och man gör då istället en dubbel espresso och kokar sedan upp 200 milliliter hett vatten.

Hur kaffet smakar har mycket med vilka bönor som har använts i bryggprocessen. När man brygger espresso bör mörkrostade bönor användas, använder man ljusrostade bönor till en espresso kan smaken bli obalanserad. Försök att använda så färska bönor som möjligt, de ska helst vara nyrostade. Kaffe ska förvaras i lufttäta emballage och dricker man inte kaffe så ofta bör man förvara det i kylskåpet. Det är vanligt att det kaffe man köper i butik är olika blandningar från Sydamerika, Asien och Afrika. Detta för att ge konsumenten så balanserad smaksättning som möjligt. Bönor från Afrika är ofta syrliga och fruktiga medan bönor från Sydamerika är sötare och fylligare. Det bönor som kommer från Asien är kryddigare.

Det finns såklart fler kaffetyper än americano och några av dem är espresso, bryggkaffe, cappucino och caffé latte. En espresso är ca två till fyra centiliter starkt kaffe med skum på toppen, själva skummet består av cellulosa och fetter. Espresso är ofta basen till det flesta andra kaffetyper. Bryggkaffe är den svenska klassikern och dricks i många svenska hem. Bryggkaffet tillreds med fint malet kaffe och malningen är anpassad till pappersfilter och bryggtratt. En cappucino består av lika delar espresso, skummad mjölk och ångad mjölk. Caffé latte består endast av en fjärdedelespresso och resten ångad mjölk med lite skum på toppen, caffé latte serverar man ofta i glas.

Allt om kaffetypen Americano
Allt om kaffetypen Americano

Olika kaffedrinkar

Iskall americano är en svalkande härlig kaffedrink att ta en varm sommardag, här kommer receptet. Brygg en dubbelespresso och ha i tre stora isbitar i ett drinkglas, häll i espresson och fyll sedan på med kallt vatten efter smak och tycke.

Americano frappe, är en söt och svalkande iskaffe. Brygg en dubbelespresso och kyl den, när den är kall blandar man den med två matskedar vaniljglass och en halv decilitermjölk, se till så att det mixas samman till en slät drink. Därefter vispar man ihop vispgrädde med en tesked vaniljpulver och en nypa socker. Häll över kaffeblandningen i ett högt glas och toppa med vispgrädden.

© 2020