Allt om koffeinfritt kaffe

Allt om koffeinfritt kaffe

Människor har druckit kaffe åtminstone sedan 1400-talet, kanske ännu längre. Kaffedrickande som en sed spred sig från Arabien till det ottomanska riket och sedan också västerut till europeiska länder. Kaffedrickande i alla tider och i alla sammanhang har naturligtvis varit en social upplevelse. I Europa grundades många kaffehus på sen 1600-talet och under hela 1700-talet. Vid denna tidpunkt, var kaffe här för att stanna, en väl integrerad del av det sociala livet i många europeiska städer inte minst I Sverige.

Men koffeinfritt kaffe bara har funnits sedan början av 1800-talet och det var inte tills 1900-talet att det slag genom med publiken. Det var för att många människor under mitten av 1900-talet blev bekymrade över hälsoeffekterna av att dricka stora mängder kaffe. Dessutom är vissa människor mycket känsliga för även små mängder koffein.

Nu kan alla sorter kaffe hittas I koffeinfritt variationer: pulverkaffe (så kallad instant), vanligt bryggkaffe och espresso. Det innehåller samma god smak som vanlig kaffe men utan kaffes största nackdelen: koffein. Mängden koffeinet i kaffet kan variera mycket mellan olika kaffesorter. Också att rosta kaffebönorna minskar mängden koffeinet i dem men tar inte bort det helt.

Allt om koffeinfritt kaffe
Allt om koffeinfritt kaffe

Hur det görs

Förr i tiden använde man farliga kemikalier som bensen som en del av processen för att separera koffeinet från kaffet. Nu har man utvecklat mer hälsosamma sätt att separera koffeinet. Koffein är en vattenlöslig substans så det är inte så konstig att metoderna för att ta bort den allt använder vattenånga som en del av deras process. Ett sätt är med ånga under högt tryck.

Med “The Swiss Water Process” (Den schweiziska vatten processen). blötlägger man kaffebönorna i mycket varmt vatten för att lösa upp koffeinet. Vattnet avlägsnas därefter och passeras genom ett aktivt kolfilter som fångar upp koffein molekyler men tillåter andra molekyler att strömma genom.  I en annan metod placeras vatten blötlagda kaffebönor i en behållare av rostfritt stål och flytande CO2 tvingas in i kaffebönorna vid högtryck för att extrahera koffeinet.

Den sista metoden är med kemikalierna etylacetat och diklormetan, som anses vara ofarliga. Även denna metod använder varm ånga i början av processen för att göra kaffebönorna lättare att rengöra från koffeinet.

Kaffebönor innehåller kaffe fetter och aromer samtidigt som koffein och de vill man behåller, naturligtvis. De ger kaffet sin fina smak och doft, som är en så viktig del av kaffedrycker upplevelsen. De som vill ta bort koffeinet vill inte få smaklös, tråkig kaffe.  Fast det finns alltid en liten mängd koffein kvar även efter bearbetning. Men det är så lite att ingen behöver vara rädd för att dricka en kopp, även de som är superkänsliga mot koffein.

Och det går att använda koffeinfritt kaffe i matlagning på samma sätt som med vanliga kaffesorter. Till exempel i recept för chokladbollar, smörkräm, kladdkaka med mera kan man tillsätta lite kokt kaffe eller pulverkaffe för de goda smakens skull.

Fika, den trevliga kaffestunden, är en jätteviktig del av svenskt socialt liv.  Och tack vare koffeinfritt kaffe, kan överkänsliga också delta i de roliga. Ingen behöver skämmas över att servera koffeinfritt kaffe på det finaste kalaset! Det smakar lika goda som vanliga kaffesorter.

© 2020