Är kaffe ett gift eller en hälsosam dryck?

Är kaffe ett gift eller en hälsosam dryck?

I denna artikel tänkte jag titta närmare på ämnet kaffe och hur man ser på denna substans från en både fysisk men också psykisk aspekt, speciellt när det gäller människans hälsa i relation till konsumtionen av denna utsökta dryck. Sverige är trots allt den tredje största nationen i världen när det gäller kaffekonsumtion per capita, vilket kanske inte är så förvånande med tanke på allt fikande vi svenskar gör med vänner och bekanta, med den mängd kaffe vi dricker innan vi åker till jobbet och sedan allt som konsumeras under arbetstiden. För många är det mer eller mindre ett måste, som en drog, där man behöver drycken för att komma igång på morgonen. Får man inte sitt morgonkaffe, då kan det resultera i att hela dagen blir förstörd, personen blir lättirriterad och inte alls på sitt vanliga humör, något jag personligen har bevittnat under tidigare arbeten. Nu är det substansen koffein i kaffet som är boven i dramat här, vilket gör kaffe till en form av drog men nu behöver det nödvändigtvis inte betyda att bara för att kaffe innehåller koffein, att det är något negativt eller dåligt på något sätt, i alla fall inte i lagom mängd!

Bra för hälsan

Som vi redan gjort klart för oss så kan kaffe ha en negativ effekt på grund av koffeinet som finns i drycken, något som är beroendeframkallande men det finns också kaffe utan koffein vilket eliminerar denna negativa effekt helt och hållet. Oavsett om drycken innehåller koffein eller inte så finns det fortfarande positiva effekter med drycken från ett hälsoperspektiv. Bland de största positiva effekterna man kan hitta är att kaffe kan skydda mot cancer hos kvinnor, både bröst- och livmoderscancer. Substansen som faktiskt hjälper mot detta är dock samma substans som gör kaffet beroendeframkallande, koffeinet! Så det är en balansgång man måste ta i så fall, men skulle jag stå inför valet av att dricka kaffe och bli ”beroende” av det med vetskapen att jag skulle kunna minska risken att få cancer, då hade valet inte varit svårt. Koffeinet har inte bara positiva effekter när det gäller förebyggande gällandes cancer, det ska också enligt forskning som utförts ha påvisat positiva effekter hos personer som drabbats av de obotliga sjukdomarna Alzheimers samt Parkinsons.

Koffeinet hjälper också människan att hålla fokus och koncentrationen bättre, och det är därför som så många dricker kaffe eller andra drycker innehållandes koffein, så som sport- och energidrycker. Detta är ett vanligt fenomen hos individer som besöker lanpartyt Dreamhack, som spelar hos pokerstarscasino eller studenter som sitter uppe om natten för att plugga inför högskoleprovet. Koffeinet hjälper dem hålla skärpan och fokus men vi måste också komma med en varning, att konsumtionen måste ske i måttliga mängder. För stort intag av denna substans kan resultera i allvarliga konsekvenser för hälsan, så drick med måtta!

Bra för hälsan
Bra för hälsan

Varningar gällandes kaffekonsumtion

Som med det mesta positiva finns det alltid också en negativ aspekt och det samma kan sägas om kaffe, speciellt kaffe innehållandes just koffein och konsumtionen av detta i för stora mängder, kan rent ut sagt vara livsfarligt, till sådana fall att personer mist livet på grund av att de druckit allt för många energidrycker innehållandes bland annat koffein men också andra ämnen som inte heller är bra att konsumera i större mängder. Det kan resultera i hjärtklappning men även hjärtattack och här har åldern ingen betydelse, du kan vara 15 år eller 45 år, hur frisk som helst innan. Konsumerar du för stora mängder, då finns risken att du sätter livet på spel. Det blir allt mer vanligt att vi idag får läsa nyheter om hur personer, framför allt den yngre generationen konsumerar på tok för stora mängder energidrycker, mängder som då kan resultera i dödsfall. Måste du prompt dricka kaffe eller koffein så då till att det görs i måttliga mängder och var framför allt försiktig. Skulle du börja känna dig dålig, att hjärtat börjar slå för fort, kontakta då 112 omgående och uppsök läkare.

Förutom denna livsfarliga konsekvens finns det också mindre roligare konsekvenser av allt för stort kaffeintag som inte nödvändigtvis är farligt för dig men som kan vara irriterande eller skapa problem, saker som sömnlöshet om du dricker för sent på kvällen eller problem med upprörd mage om du dricker för stora mängder. Kaffekonsumtion påverkar också kroppens förmåga att absorbera vissa ämnen så som magnesium, kalcium tillsammans med vissa mineraler. Dricker ni stora mängder kaffe varje dag, då kan extra tillskott av dessa ämnen vara på sin plats.

För mig, när det gäller att dricka kaffe så gör jag det av en enda anledning, för att det är gott. Att det sen har positiva eller negativa effekter, tänker jag inte så mycket på. Visst är jag medveten om att jag inte bör dricka för mycket och det försöker jag hålla mig till och visst har det resulterat i svårt att sova men det är smällar jag är villig att ta.

© 2020