Arabiskt kaffe

Arabiskt kaffe

Det sägs att vatten är livets dryck eftersom det är den drycken vi skulle dö utan. Ofta sägs det också att vin är livets dryck, men jag vet inte, det känns på många sätt som att den officiella så kallade ’livets dryck‘borde vara kaffet. För helt ärligt, att avnjuta en kopp med kaffe är ofta den bästa känslan som finns och sammanför ofta människor till att umgås genom att ta en fika där just kaffet är en viktig detalj. Dessutom älskar många människor kaffet på grund av den fantastiska funktionen kaffet har på morgonen. Vi är trötta och då är det svårt att kliva ur säsongen men vi vet att vi måste eftersom jobb och skola väntar på oss. Tur för oss har vi en vän som gärna hjälper oss att bli lite piggare på att tröttna mornar, nämligen kaffet. Det finns olika metoder för att tillverka kaffe på vilket resulterar till att smakerna kan smaka lite annorlunda beroende på vilken metod man använder sig av. Har ni någon gång hört talas om arabiskt kaffe?

Det innebär alltså inte att kaffet kommer ifrån något land i arabstaterna utan att det är en metod att tillverka kaffe på. Denna metod kan ibland även kallas för turkiskt kaffe och grekiskt kaffe. Metoden går till som så att man använder sig av finmalet kaffe som sedan ska hettas upp så mycket som möjligt, vilket görs upprepade gånger. Genom att denna metod görs så kommer det hela att resultera till att kaffet producerar extra mycket smakämnen men hur gör man då? Jo, viktigt är att du börjar med att koka upp vatten och socker. När sockerblandningen är klar så häller du i kaffet och väntar till att det ska börja koka. När kaffet börjar koka så ska du ta bort kaffet från plattan men efter en stund är det dags att sätta tillbaka kaffet på plattan igen. Metoden är alltså att detta ska upprepas för att verkligen producera de goda smakerna, så upprepa metoden två gånger. När du gjort detta kan du äntligen hälla upp kaffet i din favoritmugg och tillsätt gärna kardemumma för en extra gudomlig smak.

Men varför heter det egentligen arabiskt kaffe?

Sanningen är den att det har med arabstaterna att göra så det kommer inte från ingenstans. Anledningen är helt enkelt att kaffe kulturen är väldigt stor just där och har därför blivit att just den titeln använts. I just de länderna som arabstaterna så säger man ‘Arabiskt kaffe’ för att skilja på snabb kaffe eller latte till exempel som är en helt annan form av kaffe – där du använder dig av andra metoder för att tillverka. Metoden (arabiskt kaffe) är fortfarande otroligt vanlig i mellanöstern och även i Afrika. Genom att göra denna metod så kommer alltså kaffesmakerna fram lite extra vilket är en stor fördel för alla som älskar kaffe där ute. Metoden med arabiskt kaffe borde bli populärare även här i Sverige eftersom vi är ett land som dricker otroligt mycket kaffe vilket bör betyda att vi är ett kaffeälskande land.

© 2020