Att rosta kaffe på egen hand

Att rosta kaffe på egen hand

Många människor runt om i världen samlas kring kaffedrickande på olika sätt.

En del dricker snabbt på morgonen som uppiggare, medan andra tar tid på sig och sitter tillsammans med familj och vänner kring kaffet. Vill man dricka ett mer färsk kaffe eller göra det till en social stund kan man rosta kaffet själv hemma och det finns flera olika sätt att rosta kaffet på egen hand. Det kräver inte någon särskild utrustning eller behöver vara så avancerat som det kan låta. Rostar man kaffe själv har man dessutom alltid färskt kaffe hemma och kan dessutom njuta av den goda doften av nymalet.

För att rosta kaffe behöver man råkaffe, alltså råa bönor, och det kan man köpa på ett flertal affärer, ibland även i dagligvaruhandeln. För att sedan kunna brygga kaffet behöver man också en kaffemalare för att kunna det. Man kan brygga kaffet som vanligt i en bryggare, i en kaffepress eller genom att koka.  Vill man rosta kaffet på spis eller över öppen eld är det rekommenderat att använda en kastrull av ett material som tål högre värme utan att bränna i botten, t.ex. i koppar eller rostfritt stål. Man kan också köpa en kafferostare. Dessa både rostar bönorna och rör om bland bönorna automatiskt. Det är helt klart enklare, men vill man ha en mer social stund tillsammans med andra, kan man rosta tillsammans.

För att rosta bönor i ugnen så sprider man ut ett tunt lager av råkaffe på en (torr) plåt och rör om med jämna mellanrum när bönorna byter färg. Efter ett par ungefär 7 minuter så börjar bönorna spricka och det låter lite grann, då börjar de bli klara. Det kan man också känna på doften. Man får prova sig fram och se hur just ens egna ugn fungerar.

För att rosta själv på spisen, öppen eld eller fristående platta så fungerar det nästan likadant. Här behöver man dock nästan hela tiden röra och skaka kastrullen man lagt bönorna i så att de inte bränns. Man använder sig av, precis som vi rostning i ugn, en torr panna. Bönorna är klara när de är nästan svarta, och man kanske tror att de har bränts vid, detta är dock helt normalt. Det knastrar och sprakar om bönor som är klara.

Att rosta kaffe på egen hand
Att rosta kaffe på egen hand

Att tänka på!

Rosta inte bönorna under för lång tid utan hellre med en lite för varm temperatur så att rostningen går snabbt, än en för svag. Bönorna får en mer intensiv smak vid snabb rostning.

Tänk även på att det går snabbt i slutet, när bönorna börjar bli mörka håll koll och skaka kastrullen hela tiden, om du rostar på spisen eller över eld.

Rostar du i ugnen, se till att röra om bland bönorna med jämna mellanrum så att de alla får fin färg.

Mal gärna kaffebönorna på en gång efter att du rostat, (låt de svalna av först!) så du får smaken av ett riktigt färskt kaffe.
Sitt gärna tillsammans med de du ska dricka kaffe med, så har ni även en fin gemensam stund kring kaffedrickandet.

Låt rostningen börja!

© 2021 mossbykaffestuga