Cappuccino - en dryck i världsklass

Cappuccino – en dryck i världsklass

Cappuccino är en vanlig kaffedryck och består av espresso och skummad mjölk. Det är en av de vanligaste kaffedryckerna i Sverige, tillsammans med caffé latte och vanlig hederlig bryggkaffe.

Hur man gör en cappuccino

När man gör en cappuccino så ska man tänka på att man tar en tredjedel espresso, en tredjedel mjölk sen blir den sista tredjedelen skum. Det är viktigt att mjölken är skummad för att det ska bli en lite fluffigare dryck.

Det är lättast att tänka i tre steg. Först förbereder man en espresso som man häller ner i botten av en porslinsmugg. Därefter häller man i lika mycket ångad mjölk. Avslutningsvis så är det skum, den skum som kommer när man ångat mjölken. Har man alla dessa tre komponenter i denna ordning har man en cappuccino, redo att förtäras. Vill man kan man toppa med lite kanel eller kakao.

Kort om cappuccinons historia

Cappuccino - en dryck i världsklass
Cappuccino – en dryck i världsklass

Det var först i Wien som fröet till cappuccinon föddes. Tidigare hade man enbart druckit kaffe men i slutet av 1600-talet så var det en munk från Capuchinordern i Italien som ändrade detta. Eftersom de tyckte att kaffe smakade lite bittert så tillsatte de socker. På 1800-talet så utvecklades drycken och fick namnet Kapuziner, det var kaffe, varm mjölk och socker. Namnet kommer ifrån att dräkterna som kapuzin (capuchin) munkarna bar har liknande färg som drycken; brun med ett vitt band. Det var främst i Wien som man kallade drycken för Kapuziner men det var i Italien som Cappuccino skapades och därav fick namnet Cappuccino. Det var i början av 1900-talet när den första espressomaskinen uppfanns och kort därefter skapades cappuccinon. Den första cappuccinon som finns papper på gjordes var på 1930-talet. Cappuccinon blev populär men fanns bara på enstaka caféer eftersom espressomaskinen på den tiden var väldigt tung och otymplig.

Kaffekulturen i Italien innebar att man kunde sitta i flera timmar med en cappuccino eller andra drycker t.ex. espresso och bara prata och ha det bra. Det finns fotografier från den tiden som visar att man serverade cappuccinon som man gjorde i Wien; med grädde på toppen samt lite kanel eller krossad choklad.

Men det var först efter andra världskriget som den cappuccino vi dricker idag blev född. Främst tack vare att man förbättrade espressomaskinen som gjorde det lättare för fler caféer att ha cappuccinon på menyn. Det var nu ”The Age of Crema” skapades. Crema är det skummet som är på toppen av en espresso. Tack vare detta är nu den cappuccinon som vi känner till idag född; en balanserad kombination av espresso, ångad och skummad mjölk samt skummet på toppen i en porslinsmugg.

Det är inte bara idag på 2000-talet som man avnjuter en god cappuccino. Cappuccinons utveckling har följt med över decennier, till och med sekel, för att den ska bli den goda värmande dryck vi har idag. Vi i Sverige kan dricka cappuccino närsomhelst på dygnet, liksom många andra platser. Men det finns länder, som till exempel Italien, där man inte dricker cappuccino efter klockan 11. När dricker du din cappuccino?

© 2020