Den gröna kaffebönan

Den gröna kaffebönan

Har du hört talats om den gröna kaffebönan? Kanske, kanske inte? Blir kaffet grönt? Nej, den gröna kaffebönan är den råa kaffebönan innan den har rostats. Ibland benämns den gröna kaffebönan, precis som jag gör här, i bestämd form, som om det vore en specifik sorts kaffeböna. Men egentligen är den gröna kaffebönan inte någon särskild sort utan vilken typ av kaffeböna som helst. Det enda som bönorna har gemensamt är att de inte har rostats och således inte fått den bruna färgen som normalt kopplas ihop med kaffe och dess bönor. Om man ska vara petig så är kaffebönan, oavsett färg, egentligen ingen böna utan egentligen ett frö. ”Bönorna” finns inuti frukterna på kaffeplantan och sitter som två kamrater tätt intill varandra.

Vad använder man då gröna kaffebönor till? Inte gör man kaffe av dem?! Nej, grönt kaffe är inte något som slagit igenom precis. Kaffebönan med grönt skal är dock inte helt att förpassa. Tvärtom, om man ska vara ärlig. Malda gröna kaffebönor har kommit att bli de rostade bönornas riktiga konkurrent, i alla fall när de handlar om viktminskning. I flera år har det nu varit klart att svart kaffe och te med tein har positiv effekt på kroppen om man vill förbränna maximalt med fett. De koffeinrika och teinrika dryckerna har använts på många håll för att hålla sig i trim eller komma i den där drömformen på naturligt sätt. Men nu har det visat sig att färska kaffebönor – gröna kaffebönor – har minst lika bra effekt på fettförbränningen som sin torkade och rostade kusin.

Den gröna bönans positiva egenskaper

Undersökningar på den gröna kaffeböna görs hela tiden, men de få som redan har gjorts visar på att klorogensyra i de ljusa bönorna har positiva effekter med avseende på viktnedgång. Vad man idag vet till hundra procent är att gröna kaffebönor har betydligt lägre halt koffein än rostat kaffe. Även att de orostade bönorna har mycket högra andel klorogensyra än bruna bönor eftersom klorogensyran försvinner när bönorna utsätts för värme och rostas. Vad man då misstänker är att klorogensyran har den effekt på kroppen att glukosupptaget minskar vilket leder till att blodsockernivån inte stiger lika drastiskt. Idag vet man som sagt inte helt säkert effekterna som gröna kaffebönor har på kroppen, men mycket talar för att det är generellt positiva egenskaper. I butiker och i affärer på nätet som marknadsför hälsokost säljs oftast gröna kaffebönor i mald form, både helt oblandat och rent, men också blandat med andra mer eller mindre evidensbaserade viktnedgångsämnen.

Beroende på vilken kaffesort man tar bönor, eller frön ifrån, får man olika halter av klorogensyra. Men som sagt, den gröna och orostade formen har utan tvekan högst halt oberoende sort. Viktigt för den om känner sig sugen på att testa gröna kaffebönor som kosttillskott för att ökad glukosmetabolism, är att intaget av gröna bönor och klorogensyra inte kommer att trolla med någon vikt. Om det har en positiv effekt är bönorna bara en av många parametrar som måste åtgärdas för att påverka fettförbränningen. Hälsosam kost, träning och aktiv livsstil samt mycket frukt och grönt tillsammans med gröna kaffebönor kan göra underverk.

© 2020