Den perfekta koppen kaffe – Kaffebönan

Den perfekta koppen kaffe – Kaffebönan

Kaffe, gudarnas dryck, som så många svenskar dricker stora mängder men gör vi allt vi kan för att få ut det mesta av kaffet eller nöjer sig många med att dricka undermåttligt kaffe genom att köpa bryggkaffe i butiken, när vi skulle kunna få så mycket mer av det genom att köpa en kaffekvarn och kaffebönor istället. Har ni inte prövat detta, är det något jag varmt rekommenderar då smaken blir så pass mycket bättre.

Nyrostade och nymalda bönor

För det första, att köpa bönor och mala själv ger en ofantligt stor skillnad i smaken av ditt kaffe. Går du till ett café eller coffeeshop och köper dig en riktigt god kopp kaffe så kan du vara säker på att du dricker något som gjorts med bönor som nyligen rostats och malts. En kaffeböna som används kort efter att den har rostats ger dig en tveklöst bättre smak än bönor som legat en tid, men framför allt så smakar nymalda bönor tio gånger bättre än kaffe som maldes förra veckan eller färdigmalt kaffe du köper på Konsum eller ICA. Ska du få ut det mesta av ditt drickande och få ut mer smak ur kaffet, då bör du börja med att köpa dig en kaffekvarn och därefter börja köpa hem bönor. Se dock till att du inte lastar på dig allt för stora mängder av bönorna då ju längre de ligger, desto värre är det för dem. Ju mer syre och ljus en böna utsätts för desto mer börjar bönan utsöndra en skadlig olja som med tiden förstör smaken på bönan. Ska ni prompt köpa en större mängd, då bör ni se till att bönan ni vill ha ska komma paketerad i vakuumförslutna påsar så att den verkligen håller sig längre och att du slipper dessa förstörda smaker från oljan.

Färsk böna, gott kaffe

Färsk böna, gott kaffe
Färsk böna, gott kaffe

Som jag nämnde här ovan så är det oerhört viktigt att ni inte har bönor liggandes allt för länge efter att ni köpt dem eller öppnat en förpackning. En bra regel kan vara att ni inte köper mer bönor än vad ni kommer att använda under en veckas tid. Kommer bönorna i vakuumförpackade påsar, ja då kan dessa naturligtvis ligga lite längre då ni inte utsätter dem för de skadliga elementen. Se till att göra allt ni kan för att använda och bibehålla färska bönor för den perfekta koppen kaffe. En påse som öppnats bör förvaras i en förslutningsbar behållare eller påse, gärna en behållare som inte är genomskinlig. Vad ni än gör, vilket jag vet att många kaffedrickare gör, är att lagra ert kaffe i kylskåpet. Kaffebönan är väldigt porös vilket innebär att den lätt kan dra åt sig saker som ni absolut inte vill att den ska göra. I ett kylskåp kommer den först och främst dra åt sig fukt men även lukter från andra produkter som förvaras i kylskåpet. Smakprofilen kommer därmed att förändras drastiskt och ni får inte alls den bästa tänkbara upplevelsen från bönan när den används. Torrt, mörkt och försluten förpackning/påse, dessa är de tre viktigaste faktorerna att ha i åtanke när ni förvarar era kaffebönor.

© 2020