Din kaffekopp ger skolplats till ett barn

Din kaffekopp ger skolplats till ett barn

Rättvisemärkning, även kallad Fairtrade är en märkning av produkter som uppfyller ett antal kriterier som fokuserar på att förbättra livsvillkoren för bönder och arbetare. Logon består av en yin- och yangliknande symbol med former i blå, svart och grönt placerade i en cirkel mot en svart bakgrund. När man tittar noga på formerna inuti cirkeln så framstår en människa med gröna odlingar i bakgrunden och med ena armen högt ovanför huvudet mot en blå himmel. Kanske en arbetare med Fairtrade-produkter på huvudet.

Flera av de produkter som idag kan få Fairtrade-märkning konsumerar vi en helt vanlig fredag. Till frukost blir det müsli och juice, till lunchris eller quinoa. Under fikarasten slinker det ner en banan och en kopp kaffe med lite socker i. Till kvällen blir det vin, choklad, glass och en bukett rosor. De val av produkter som vi gör påverkar inte bara oss själva, utan hela världen.

I slutet av 1980-talet startade Fairtrade med att som första produkt märka upp kaffe, producerat av odlare som tydligt arbetar mot fattigdom. Idag känner de flesta svenskar till Fairtrade som först och främst vill tillgodose människors trygghet.

Sverige är, näst efter Finland, det mest kaffeälskande landet i världen. Under ett år dricker svenskarna drygt 3 koppar per dag, vilket blir cirka 1000 koppar på ett år.

1,5 miljon kg bekämpningsmedel på din årsförbrukning

Eftersom kaffebusken är känslig för frost, så ligger de 100 000 hektar som behövs för varje svensks årsförbrukning i länder runt ekvatorn.

25 miljoner människor i cirka 80 länder arbetar inom kaffeindustrin, som är näst störst i världen efter oljeindustrin. Brasilien och Vietnam producerar tillsammans mer än hälften av världens kaffe. Andra stora produktionsländer är exempelvis Etiopien, Colombia och Indonesien. Etiopien är relativt ensam om att nästan inte använda kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel.

I Brasilien besprutas en hektar med cirka 15 kilogram kemiska produkter. De 24 olika kemiska bekämpningsmedlen förgiftar grundvattnet och allt levande i närheten. Cirka 40 miljoner bönder och arbetare förgiftas varje år. Det blir en ond spiral när Endosulfan och Cyantraniliprole används mot skadegörande skalbaggar, men samtidigt också dödar fiskar, fåglar och bin. Balansen rubbas. Växtarter och djurarter minskar, skador från insekter och svamp ökar och användningen av kemikalier trappas upp.

År 2007 förbjöd Sverige det giftiga ogräsmedlet Parakvat. Trots att en tesked Parakvat är en dödlig dos för en människa används medlet i många länder och tar livet av de människor som plockar, rensar och torkar våra kaffebönor. Andra bekämpningsmedel som är förbjudna i Sverige och EU, men som fortfarande används i andra länder är exempelvis Disulfoton, Klorpyrifos, Lindan och Metylparation.

Idag är minst 1,6 miljoner odlare, anställda och deras familjer i över 75 länder i Asien, Afrika och Sydamerika anslutna till Fairtrade. Var 10:e kopp som dricks i Sverige är Fairtrade-märkt och varje år genererar det i cirka 65 miljoner kronor i premier till Fairtrade-odlingar. Premien går till investeringar i lokalsamhället. Man kan exempelvis bygga nya bostäder och skolor, ersätta skadade kaffebuskar, minska användningen av bekämpningsmedel, näringsberika odlningsjorden, hitta effektivare transportsätt och maskiner eller bygga modernare anläggningar.

Fairtrade-märkningen innebär också att odlarna förutom att få teknisk support och tillgång till den internationella marknaden, garanteras ett minimipris som beräknas utifrån sort, kvalitet, ursprung och volym. Arbetarna får bra anställningsavtal med organisationsrätt. De höjda lönerna medför att familjerna har råd att låta sina barn gå i skolan. Barnarbete och slavarbete är förbjudet, och diskriminering motverkas.

© 2020