Ekologiskt kaffe

Ekologiskt kaffe

Att avnjuta en god kopp kaffe är en vardagslyx som många gärna unnar sig. I Sverige dricker vi i snitt 9 kg kaffe varje år, per person. Det motsvarar ungefär 3 kaffekoppar varje dag. Nu för tiden finns det ett stort urval av ekologiskt kaffe i de flesta mataffärer, men vad är det som är så bra med ekokaffe jämfört med det vanliga kaffet? I den här artikeln tittar vi närmare på anledningarna till att man bör köpa ekologiskt kaffe.

Välj ekologiskt kaffe för miljöns skull

Brasilien är ett land som odlar stora mängder kaffe som sedan fraktas vidare till andra länder. De är faktiskt en av de största producenterna av kaffe i hela världen, men tyvärr använder man sig av en stor mängd gifter och bekämpningsmedel på kaffeplantagerna. Det orsakar en hel del problem i naturen eftersom många av de giftiga ämnena går ut i grundvattnet. Bekämpningsmedlen som används på odlingarna skadar dock inte bara naturen, många av de människor som arbetar ute på kaffeplantagerna lider dessutom svårt av den tuffa arbetsmiljön. Skador och sjukdomar som har uppkommit på grund av all hantering av giftiga ämnen är vanligt förekommande.

Kaffe är dessutom en av de hårdast besprutade produkter som finns, och hur allt bekämpningsmedel påverkar våra kroppar i det långa loppet vet vi ännu inte. Det ekologiska kaffet kan i regel vara lite dyrare att köpa men i gengäld är det odlat under snälla villkor med en liten inverkan på natur och djurliv. Det används heller inga kemiska bekämpningsmedel till ekologiska kaffeodlingar vilket i sin tur bidrar till en ökad mångfald av djur och växter.

Ekologiskt kaffe
Ekologiskt kaffe

Ekologiska märkningar för kaffe och vad de innebär

När det kommer till kaffe så finns det en hel del kriterier som måste uppfyllas för att man ska få kalla det ekologiskt, och som konsument är det inte alltid lätt att veta skillnaden mellan de olika märkningarna. En kravmärkning på kaffet innebär att det är ekologiskt framställt utan vare sig konstgödsel eller med hjälp av kemiska bekämpningsmedel. Det innebär också bättre villkor för kaffeodlarna. Det finns också en märkning som heter

Eu-ekologisk. I likhet med kravmärkningen får ett eu-ekologiskt kaffe inte heller odlas med hjälp av konstgödsel eller giftiga bekämpningsmedel, men de skiljer sig genom att den eu-ekologiska certifieringen inte följer riktigt lika hårda krav när det kommer till bland annat energianvändning och odlarnas rättigheter. Fairtradecertifieringen är också vanlig bland ekologiska kaffeprodukter och den bidrar till att förbättra arbetsvillkoren och miljön för kaffeodlarna. Den innebär också att fairtrade arbetar för att hjälpa odlare att få kunskap om klimatpåverkan och hur man kan odla utan kemiska bekämpningsmedel. Man ser också till att kaffeodlarna får tillgång till finansiering av olika miljövänliga tekniska lösningar som underlättar deras arbete på plantagen. Som konsument är det viktigt att titta noga på kaffeförpackningens märkning för att vara säker på att varan är ekologisk. Om man dessutom vet vad några av de vanligaste ekologiska märkningarna innebär så blir det mycket lättare att göra bra val som gynnar både hälsan och miljön.

© 2020