Espresso, enkel eller dubbel?

Espresso, enkel eller dubbel?

Många tror att espresso är en kaffeböna eller ett sätt man rostar kaffebönan på. Båda dessa tankar är fel. En espresso är helt enkelt ett sätt hur man tillagar kaffe. Man gör den genom att ångat vatten trycks igenom finmalet kaffe där det senare blir till en espresso. Man kan ha olika blandningar av kaffebönor för att få den perfekta espresson. En del dricker den som den är men man kan även använda espresso till andra drycker. Många av dryckerna påminner om varandra när det gäller ingredienserna men det är mängden av de olika komponenterna som gör skillnaden.

Espresso och mjölk

Kombinationen espresso och mjölk kallas för caffé latte. Det är oftast en dubbel espresso och varm skummad mjölk. Vi har även caffé macchiato som är espresso som med lite varm eller kall mjölk hälls ovanpå och skapar små fläckar. Macchiato betyder just fläck. Men det finns även fler ingredienser till denna kombination. Lägger man till choklad till exempel så får man en caffé mocha, för de som är lite sötsugna men samtidigt vill ha en kaffedryck att avnjuta. Sen får vi inte glömma den populära drycken cappuccino, som är skummad mjölk, espresso och mjölkskum i en balanserad blandning. Beställer du in en flat white så får du en tredjedel espresso med två tredjedelar ångad mjölk. Den påminner om cappuccinon bortsett från att den inte har något mjölkskum. Den är också vanligast i Australien och Nya Zeeland.

Espresso och alkohol

Vill man kan man blanda i någon cl sprit som till exempel rom man sötar den även med lite socker. Då får man en Caffé coretto. Om man vill ha en lite varmare variant av den här så tar man varm rom, espresso, socker och lite citron, då får man en Ponce livornese. Båda dessa drycker serveras i mindre glas.

Espresso, enkel eller dubbel?
Espresso, enkel eller dubbel?

Espresso som kall dryck eller dessert

Oftast tänker man ju att kaffedrycker serveras varma man det finns några drycker som har espresso i sig som serveras kalla. Exempel på detta är Frappé di caffé. Den påminner om en milkshake där man blandar mjölk med espresso och som man därefter kryddar efter egen smak och tycke. Man har även i lite socker. Det finns även Affogato och i den blandar man espresso med vaniljglass. Den passar bra som en läcker dessert.

Ovan espressodrickare?

För de som tycker att en vanlig espresso är lite för stark kan beställa in en Caffé americano. Det är en vanlig espresso som är lite utspädd med vatten. Vill man vänja sig lite långsamt så kan man beställa in en caffé con hielo vilket är espresso med isbitar i. Är du däremot en van espressodrickare och vill ha lite starkare så finns Ristretto, som är lika mycket kaffepulver men hälften så mycket vatten vilket gör att drycken blir mer koncentrerad.

Ovannämnda kaffedrycker där man har espresso i är bara en bråkdel av alla olika drycker och kombinationer som finns. Det finns för olika tycke och smak, varma och kalla, med eller utan alkohol. Det finns för den ovana espressodrickaren. Det finns egentligen inga ursäkter att inte testa en dryck där espresso är en av komponenterna.

© 2020