Hur man dricker kaffe som en italienare

Hur man dricker kaffe som en italienare

Att dricka kaffe som en italienare är en stor konstform. Att se sådär chic, trendig och lätt brydd ut samtidigt som man kanske klapprar in på espressobaren med höga klackar (det vill säga om man är kvinna) eller med trendiga Fratelli Rosetti skor om man är man. Att ropa ut “caffe per favore” i espressobaren och att svepa den lilla koppen i farten och sen klappra ut igen med parfymdoften hängandes efter. Va, hände det verkligen? Det gick nästan lite väl fort, eller? Faktum är att dricka kaffe i Italien är bland det enda som faktiskt går ganska fort, någon har ibland hävdat att det beror på att det faktiskt blir billigare att dricka sitt kaffe vid den stora bardisken istället för att eventuellt åka på att betala en serviceavgift vid borden då ägaren här har möjlighet till fri prissättning, vilket man inte har vid bardisken.

Jämfört med att ta en fika i Sverige, som ibland kan ta flera timmar, är kaffedrickandet i Italien något man gör på väg till något annat. Många har sin favorit och sin stammisbar, det kan till exempel vara den lokala kaffebaren, släktingen som startat upp sin egen kaffebar eller baren med de allra godaste kaffebönorna. Italienaren dricker kaffe lika ofta som vi svenskar, men dricker mindre koppar varje gång, vilket gör att de tillsammans konsumerar mindre än sverige totalt.

Det finns fler kaffebarer i Italien per capita än någon annanstans i världen, omkring 200 000 stycken till alla de 60 miljoner invånarna som bor där. Och italienarna tar sitt kaffedrickande, trots att det går fort, på allvar och det är något heligt över deras kaffe ritualer. Det finns många regler att följa om du vill försöka smälta in och här kommer några av dem listade.

Hur man dricker kaffe som en italienare
Hur man dricker kaffe som en italienare

Att smälta in

Att dricka kaffe som en italienare innebär att du aldrig, och jag menar aldrig, skulle dricka en cappuccino vid andra tillfällen än vid frukost tillsammans med en croissant. Anledningen är att den anses mättande på grund av mjölken som är tillsatt. Vill du inte dricka en cappuccino är en Macchiato också en godkänd frukostdryck, macchiato betyder på italienska en fläck, och är precis som det låter, en espresso med en fläck (en skvätt mjölk i mitten). Efter ungefär klockan 11 börjar man dricka första koppen espresso, och sedan fortsätter kaffedrickandet efter lunch och under resten av dagen, espresson vid lunchtid sägs skapa en bra förutsättning för matsmältningen.

Vid en middag gäller lite andra regler, kaffet dricker man alltid allra sist vid en måltid, du får aldrig in kaffet, om du inte specifikt ber om det, tillsammans med din dessert. En italienare anser att kaffet ska komma sist för att skölja ner hela måltiden och vanligast är en espresso eller en espresso doppio som är en dubbel espresso och ska gärna avnjutas tillsammans med en avec,

Som annan kuriosa dricker man aldrig juice och kaffe tillsammans i Italien då det anses skära sig. Vi rundar av och sammanfattar med att det nu är dags för en kaffe, “ tempo per bere un caffè”.

© 2020