Hur ska kaffebönan förvaras?

Hur ska kaffebönan förvaras?

-Tips och trix för hardcore kaffedrickare

Kaffe är en färskvara och bönorna når sin topp redan några dagar efter att de har öppnats. Något som många inte är medvetna om är att kaffe är att hållbarhetstiden på en bruten förpackning är väldigt kort. Därför är det också viktigt att veta hur man ska förvara sitt kaffe. En öppen påse med kaffebönor som står på fel ställe är färska i max två dygn, men med rätt förvaring kan de istället hålla sig färska i veckor, hållbarheten och smaken på kaffet ökar alltså väsentligt. Malet kaffe fungerar på samma sätt men med skillnaden att en öppen påse endast håller sig färsk i 15 minuter vid fel förvaring.

Men vad är då rätt sätt att förvara bönorna på? Det finns många olika saker som påverkar hållbarheten för både malet kaffe och kaffebönor. De huvudsakliga avgörande faktorerna på bra förvaring är att undvika värme, syre, ljus och fukt. Alla dessa faktorer påverkar kaffet och smaken på kaffet negativt. Enkelt uttryckt så behöver kaffebönorna alltså en torr, mörk och sval plats och kaffet ska gärna vara kvar i originalförpackningen med en rejäl påsklämma om förpackningen varit öppen så att så lite luft som möjligt kommer in bland kaffet. Anledningen till att luft ska undvikas är att smaken kan påverkas, bönorna blir helt enkelt smaklösa då de eteriska oljorna i kaffet härsknar i kontakt med luft, men också för att kaffet avsöndrar gas när det är nyrostat och därför har numera de allra flesta kaffeförpackningar en ventil för att kunna släppa ut gasen så att förpackningen inte exploderar.  Undvik därför också att hälla över kaffet i en annan förpackning eller burk, den lilla exponeringen av luft hinner tyvärr påverka det också.

Ett annat vanligt förvarings trick är att många helt enkelt stoppar kaffebönorna i frysen, vilket fungerar utmärkt så länge du fryser in portionsvis och bara tar ut den mängd bönor du behöver. Att frysa in och tina bönorna gång på gång är alltså inte att föredra.

Hur ska kaffebönan förvaras?
Hur ska kaffebönan förvaras?

Myter om kaffeförvaring

Många av oss har hört om att kaffet förvaras bäst i kylskåpet, vilket man kan säga är både är sant och falskt, det är sant att kaffet kan hålla sig fräscht längre genom att förvaras kallt, men så fort bönorna tas ut ur kylskåpet så påverkas kvaliteten negativt genom att kaffe aromerna dunstar i rasande fart. En annan negativ aspekt är att det är fuktigt i ett kylskåp och att kaffet faktiskt kan ta smak av de andra råvarorna som finns däri. Att förvara kaffet i rumstemperatur är också omstritt, många hävdar att det fungerar bra, men att det går emot många av de tidigare nämnda faktorerna som påverkar kvaliteten av kaffet såsom exponering av ljus, värme etcetera.

I slutändan får man nog försöka enas om att det är det en smaksak och att det finns lika många tips på bra förvaring som mindre bra, man får prova sig fram helt enkelt, vad som fungerar bra för någon, fungerar kanske mindre bra för någon annan.

© 2020