Kaffe är en kultur och inte bara drink

Kaffe är en kultur och inte bara drink

Kaffe är idag en av det mest populär dryckerna som finns, och tack vare det så anses kaffe inte endast som en dryck utan är näst intill ett socialt fenomen. Kaffe kan representeras på många olika vis och kan få en att känna helt olika saker. Så kaffe är definitivt mer än bara en dryck. Lite olika sätt att tillreda kaffe i dagsläget är genom flertalet olika smaksättningar, varav några ursprungligen kommer från arabländerna.

Några av de tidigaste smaksättningarna var kanel och kardemumma. Dessa är bara två av de ursprungliga smaksättningarna på dåtidens kaffe. I dagsläget finns det betydligt fler. Dock är det inte bara självaste smaksättningen som gör kaffet så unikt i dagsläget, utan det är också hur de olika smakerna och tillfällena kan få en att känna olika känslor bara beroende av en dryck. Exempelvis så är en kopp kaffe aldrig fel i vardagen, men istället för att bara inge den där vardagskänslan av att få sin vanliga kopp kaffe, så kan kaffet dessutom inge en helt annan känsla om man bara piffar upp det lite med lite smaksättning eller tar och dricker det tillsammans med något man har trevligt med. Säg exempelvis att du skulle dricka en alldeles perfekt cappucino så skulle du kanske infinna dig i ett lugn mitt på en arbetsdag, istället för den där vanliga koppen svart kaffe. Kaffet kan precis som många andra saker bli en symbol för ett specifikt minne. Det är kanske fel att säga att kaffet precis som andra saker kan inge symboler för minnen, då kaffet kan ha varit en av de första symbolerna för avkoppling och en skön livsstil i vardagen, när det kommer till symboliska drycker och maträtter är klart.

Kaffets ursprung och framträdande genom historien

Kaffet tros ha sitt ursprung någonstans i Etiopien, Afrika, men odlas som mest i Colombia och Brasilien idag. Kaffet har därifrån tagit sig till arabländerna och därifrån till Turkiet. Från Turkiet så spred sig kaffet till både öst och väst och blev populärt redan under 1600-talet i Sverige. kaffet har sedan dess hållit i sig som en av de mest populära dryckerna inom inte minst sociala sammanhang. Idag så kan en kopp kaffe representera saker som en lugn fika, en dag på stan, en bra start på dagen, eller helt enkelt en social stund med dina vänner. Kaffet idag är en av de mest varierade dryckerna som finns och är känt världen över, och har på det viset vuxit sig en egen kultur. Kaffe behöver inte avnjutas endast som en klassisk kopp kaffe brukar göra, utan kan idag innefatta blandningar och smaker som tidigare inte ens kunde tänkas ihop med kaffe. En av de mest utstickande uppfinningarna inom kaffe är iskaffe. Detta kanske låter lite annorlunda men har idag blivit en stor del inom populärkulturen. Kaffet idag finns att få tag i både som snabbkaffe, egen bryggt eller köp kaffe på café. Oavsett på vilket sätt eller typ du gillar ditt kaffe så finns det alltid en stund som det passar i.

© 2020