Kaffe i Thailand – Hitt och miss

Kaffe i Thailand – Hitt och miss

Det största problemet med när du beställer en kopp kaffe i Thailand är att personalen inte är rätt tränad när det gäller att producera en korrekt kopp kaffe, vilket i mitt fall skulle vara en Latte. Vart problemet ligger är svårt att säga, om det är ovetskap från där dom köpt maskinen eller om den som lärt dem på jobbet, inte lärt den på ett korrekt sätt. Det finns ett uttryck som jag lärt mig under tiden jag studerat kaffeproduktion och det är något som man kallar för ”overextracting” och då talar vi alltså om kaffeproduktion från espressomaskiner. Andra problem är att man inte har tillräckligt med kaffepulver i filtret eller att man inte paketerat detta pulver hårt nog så att man inte få efterönskad smak och arom från slutprodukten.

Besk smak

spresso shot
spresso shot

Det absolut största problemet när jag besöker en coffee shop är när jag tittar på den när de ska dra en ”espresso shot” som är grunden till min Latte och hur dom gör en så kallad ”overextracting” vilket innebär att dom låter processen fortgå på tok för länge, vilket ger kaffet en väldigt besk smal i slutändan. En gyllene regel vad jag har läst och sett videos på är att man ska ”dra en shot” espresso på mellan 25-30 sekunder, för att på så sätt få både bästa smak OCH arom. Allt längre än detta kan då resultera i att espressoshotten urvattnas samt att man får biprodukter i kaffet som ger slutprodukten den där beska smaken av kaffe, något som de flesta av oss verkligen vill undvika när vi ska till att åtnjuta en god kopp kaffe.

Stans bästa kaffe

Det finns gott om mindre coffee shops runt om i Thailand och alla gör dom kaffe på sitt egna sätt men också använder sig av sin egen typ av böna. Jag har prövat en rad olika platser, från större kedjor som coffee world och Black Canyon till mindre, lokala ställen som man hittar på en tvärgata och det är väldigt få platser där man serveras en riktigt god kaffe. Som tur är så finns det både Starbucks och Coffee Club på flera olika platser i staden och där vet man att man kan få en god kopp kaffe men problemet här är att man också får betala för det. Ett kilo bönor från exempelvis Coffee Club går lös på 1700 bath, jämfört med de 500 bath jag betalar för motsvarande vikt, och då är mina bönor, enligt mig, betydligt godare än dessa. Det var av en ren slump som jag lyckades hitta detta ställe, då det inte ser ut att vara mycket för världen. Det är ett litet bås, intill en Mini Tesco butik nere intill Cosy Beach i Pattaya, ett ställe kallat ”Secret Coffee” och dom lever upp till sitt namn. Det är en undangömd guldklimp. Tveklöst den bästa koppen kaffe i stan och du får en kopp Latte för 40 bath! Jämför med de större kedjorna och du får betala 4-dubbla priset för motsvarande kopp! Det tar mig 15–20 minuter med motorcykel att ta sig hit för att köpa dessa bönor men tro mig, det är värt varenda minut och varenda bath jag spenderar!

© 2020