Kaffekulturer i världen

Kaffekulturer i världen

Kaffet, världen socialaste dryck är god i alla lägen. Den sociala drycken som de flesta här i Sverige egentligen kan dricka när som helst på dygnet bara den är tillagad bra. Att vi här i Sverige älskar kaffe är en självklarhet. Vi är landet som dricker näst mest kaffe i hela världen så att vi har kärlek för drycken är en självklarhet men hur ser det egentligen ut i resten av världen? Hur ser kaffekulturen ut i andra länder?

Kaffet är en populär dryck på de flesta ställena i världen. Man skulle dock kunna säga att kaffet föddes i Etiopien för ca 2000 år sedan där det fortfarande dricks mycket kaffe. I deras kultur ingår det att dricka kaffe tillsammans med hela familjen och gärna även vänner. De har ofta en så kallad kaffecermoni där det bjuds på popcorn och sedan gör de kaffe på plats för alla närvarande. I Grekland är frappen otroligt populär. Ni vet det där kaffet som är kallt och täck med massa skum. Frappen är gjord av snabbkaffe som är iskall, kallt vatten och socker. Vanligtvis blir frappen serverad i ett lite högre glas. En frappe med mjölk heter istället Frapogalo. Italien är kända för alla deras kaffebarer där de serverar ett något starkare kaffe än vad vi är vana med här i Sverige. I den turkiska kulturen är kaffet viktigt vilket dels har påverkat deras språk och hur de lever i allmänt.

Och sen kom Starbucks

Och sen kom Starbucks
Och sen kom Starbucks

Amerikanerna älskar kaffe! Mer än halva deras befolkning av alla människor som är vuxna i USA dricker kaffe. Så att de älskar kaffe är ett faktum. Kaffet är en viktig del i den amerikanska popkulturen där det bland annat finns klassiska karaktärer som Dale Copper i twin peaks eller Lorelai Gilmore i Gilmore girls som yttrar repliker i nästan varje avsnitt om hur mycket de älskar kaffe. Att USA ändå blivit relativt kända för sin kaffekultur beror inte så mycket på att deras popkultur upplyser drycken så mycket utan snarare för att Starbucks existerar. Innan kaffekedjan Starbucks grundades så ska det amerikanska kaffet ha varit ganska blaskigt men Starbucks ville nå en högre kvalité och verkligen börja producera gott kaffe till landets invånare. I Australien började kaffekulturen på riktigt efter andra världskriget även om många tyckte om kaffe även innan det. Australien har många espressobarer runt om i landet som invånarna och turisterna i landet älskar. I Colombia finns det en park där de odlas kaffebönor. Det gör såklart att man förstår hur viktig kaffeproduktionen i just Colombia är. I Tyskland tycker de om att dricka kaffe på speciella tillfällen som till exempel på fester vilket skiljer sig mycket från den svenska kaffekulturen. Här i Sverige älskar vi att fika och vi fikar nästan för att fika även om det sociala såklart också är en fördel i det hela, en anledning att ta kontakt med en gammal kompis man inte träffat på länge. Tack för att kaffekulturen finns både här i Sverige men även i andra länder när man är ute på resande fot.

© 2021 mossbykaffestuga