Kombinera kaffe och choklad

Kombinera kaffe och choklad

Att kombinera kaffe och choklad är numera ett självklart val för många.

Svenskarna är i topp när det kommer till att dricka kaffe, vi dricker faktiskt kopiösa mängder och så mycket som 9 kilo kaffe konsumeras av gemene svensken varje år. Så vi är många som både startar och avslutar dagen med en kopp svart guld men tyvärr kanske inte alltid med lyxen av choklad på sidan av. Men vad är det egentligen som chokladen tillför? Kan det finnas andra fördelar eller kanske till och med nackdelar med mixen choklad och kaffe än att det bara är gott?

Fördelar och eventuella nackdelar med kaffe och choklad kombon

De allra flesta av oss vet att kaffe piggar upp, det är också för de allra flesta en nödvändighet på morgonen för att överhuvudtaget ta sig till arbetet. Ibland måste vi också ta oss igenom en kämpig och lång dag och då passar en eller två koppar kaffe fint, vid fikan och efter maten är också en kopp kaffe en klassiker. Studier från Clarkson University i New York har på senaste tiden bevisat att choklad och kaffe kombinationen också ger dig ytterligare koncentration och vakenhet. Anledningen tros vara att blodcirkulationen till hjärnan ökar vid intag av choklad, detta i sin tur skärper vår koncentrationsförmåga och vår tankeverksamhet. Forskning har också visat att enbart kaffedrickande kan ge människor ångest och även få dem att känna sig ilskna. En bit choklad tillsammans med kaffet kan däremot minska effekterna av ångest och förbättra din mentala energi. Att dricka kaffe tillsammans med choklad kan också hjälpa till med din andning. Koffeinet fungerar som så att det hjälper dig att få andningsvägarna mer avslappnade, därför tillåts också mer luft till och från lungorna. En positiv bit till exempel vid träning. Andra positiva effekter som kombinationen choklad och kaffe kan ge är förbättrad astma då kombinationen faktiskt kan lindra besvären.

Värt att tänka på dock är att aldrig dricka chokladkaffe i direkt anslutning till sömnen. Då både kaffe och choklad innehåller uppiggande ämnen, choklad innehåller teobromin och kaffe innehåller koffein så är det naturligtvis inte en toppen kombo innan John Blund kommer på besök. Och som alltid med kaffe så bör vi vara restriktiva med hur mycket vi dricker, överdriven kaffekonsumtion är aldrig bra och tillsammans med choklad som också innehåller mycket socker kan vi istället göra oss en liten otjänst istället för att dra nytta av de positiva fördelarna.

Fördelar och eventuella nackdelar med kaffe och choklad kombon
Fördelar och eventuella nackdelar med kaffe och choklad kombon

Olika smaksensationer tillsammans med kaffe och choklad

Även i matlagning så passar kombinationen av kaffe och choklad in fint. Vildsvin som är känt för sin lite säregna smak passar perfekt till kaffe och choklad, låter det konstigt? Kan definitivt vara värt att prova. Att också blanda i chili i sin kaffe och choklad dryck börjar numera också bli en klassiker, en annan härlig smaksensation är kombinationen chokladkaffe och kanel och chokladkaffe tillsammans i en cheescake. Är du på cafe kan du Istället för rutor av choklad, prova cafe mocca. Cafe mocca är en kopp av espresso blandat med skummad mjölk och även varm choklad. Helt enkelt det bästa av två världar.

© 2020