Konsten att hitta sin favorit kaffeböna

Konsten att hitta sin favorit kaffeböna

Välj mellan mellanrostat, helmalt, bönor, färdigrostade bönor eller råa.

När man väl bestämt sig för att man vill välja kaffesort och framförallt kaffeböna för att vidga sina vyer och kanske hitta sin favorit, så kommer man upptäcka ganska snabbt att det finns ett enormt utbud. Det finns nästan hur många varianter av kaffe som helst, och olika bönor som oftast passar för olika ändamål. Och framförallt för olika människor. På vilket sätt man tänka att man ska använda bönorna spelar också in, rent tidsmässigt. Vill man ha färdig rostade bönor eller rosta dem själv?

När man ska bestämma sig för vilken kaffeböna man ska välja, så finns det en hel del även andra frågor man bör fundera över. Det första man behöver bestämma sig för är om man vill ha helmalt eller kaffe gjort på bönor man mal själv. Sedan kommer frågan om vilket djup i smaken man vill ha, fruktig? Mer eller mindre beskt? Bör kaffet passa tillsammans med någon form av mjölk eller helst som den är?

Att prova fram sin favoritsort!

Frågar man runt bland vänner eller på kaffebarer kan man få mycket tips och ideér, som kan göra en både mer och mindre klok. Kaffebarer är också något att tänka på.

Där kan få hjälpt att hitta det man söker, eftersom det bästa är naturligtvis är att testa ett flertal varianter. Lukta, smaka och ta reda på hur de olika bönorna bör tillredas på plats.

Att prova fram sin favoritsort!
Att prova fram sin favoritsort!

Om du inte har en kaffebar i närheten så kan ett rosteri där de har ett större utbud än t.ex. dagligvaruhandel, vara bra att besöka, för att komma fram till sitt val.  Bor man inte nära en storstad med gott utbud, eller kanske inte har tiden att besöka ett rosteri och vill göra det under lugnare former, så kan man beställa kaffebönor genom internet för att få smakprover genom olika hemsidor. Tänk dock på att inte beställa för mycket, då kaffe är en färskvara och snabbt tappar sin rätta smak om det står för länge. Man bör också ta reda på vilken förvaring som passar för just de kaffebönor du köpt. Det finns också olika event från olika upplevelse-företag där man kan åka på “kaffeprovning”.

Vill man bör man även tänka på varifrån kaffet kommer och under vilka omständigheter och med vilka villkor, arbetarna som tagit fram bönorna arbetar under? Då konsumenten blir mer och mer medveten, kan man få reda på dessa faktorer ganska lätt. Många företag som distribuerar kaffebönor är öppna med ursprung hela kedjan fram till bordet.

Vill du ha ett kaffe du vill rosta själv behöver du köpa en mer rå kaffeböna och då känner man inte lukten innan de är rostat. Alltså ännu ett gott skäl till att testa kaffe på plats.

När det kommer till kaffebönor finns det även flera olika sorter, prisklasser och typer, så alla kan hitta sin favorit i kaffebönor-världen. En riktig kaffeälskare går uteslutande på kvalité framför kvantitet för att kunna njuta ordentligt av sin kaffekopp.

© 2020