Kopi Luwak – Världens dyraste böna

Kopi Luwak – Världens dyraste böna

Näst ut i ämnet kaffe har vi en böna som är vad single malt är till whiskey, den mest exklusiva och dyraste kaffebönan i världen, Kopi Luwak, en böna som produceras i Asien, främst Indonesien.Detta är en böna som bara produceras i en liten mängd årligen och med anledning av detta pressas således också priset på bönan, till höjder långt över vad ”normala” kaffebönor kostar per kilo. Vi kan jämföra, en påse med vanliga arabica bönor från en större producent som väger 500 gram har ett normalpris som ligger någonstans mellan 24 till 80 kronor per påse, men där en påse med Kopi Luwak bönor med motsvarande vikt skulle gå lös på allt från 800 kronor upp till närmare 5000 kronor, beroendes på utbudet och efterfrågan! Så vi pratar här inte om en böna som en vanlig Svensson skulle gå och köpa på ICA och dricka varje morgon utan mer något som överklassen eller riktiga kaffeälskare skulle vara villiga att hosta upp pengar för.

Ni har säkert ställt er frågan vad exakt det är som gör att denna böna är så oerhört dyr i jämförelse med andra kaffebönor och vad det är som gör den så speciell att man kan ta ett sådant pris och varför det är en så begränsad tillgång på bönan. Ni kanske inte kommer att tro mig nu men processen med att få fram dessa bönor involverar ett speciellt djur som finns i just Indonesien. Det är ett kattliknande djur som kallas för Civet cat eller Palm Civet och processen går ut på att djuret i fråga äter bönan som sedan passerar igenom djurets matsmältningssystem och kommer ut i andra änden i djurets avföring varifrån man sedan ”skördar” bönan, behandlar den och gör den redo för försäljning. Detta gör att kaffet ofta bär smeknamnet cap poop coffee samt civet cat coffee. Då det finns en begränsad mängd av dessa djur kan det också endast tillverkas en viss mängd av denna böna per år, mellan 250 till 500 kilo sammanlagt, och det är denna låga produktion kontra den höga efterfrågan som då trissar upp priset.

Noggrann rengöringsprocess

Detta kanske inte låter så lockande, att dricka ett kaffe vars böna har plockats från avföringen från ett djur men tro mig, bönorna tvättas väldigt noggrant, i flera omgångar innan den sedan placeras i direkt solljus för att torkas. Efter ett par dagar i solen för att verkligen torkas, tar man bönorna och manuellt börjar bearbeta dem i en mortel för att separera skalet från själva bönan, en väldigt tidskrävande process. Därefter handsorteras bönorna från allt överflödigt skal samt skadade bönor och återstår gör nu den slutgiltiga produkten som ska rostas.

Under rostningsprocessen som är det sista steget innan bönan kommer ut till försäljning, förlorar den hela 80 % av sin sammanlagda vikt. Placerade man 100 kilo med bönor så kommer man efter att processen är färdig sitta med 20 kilo av värdigrostade Kopi Luwak bönor

© 2020