Om att avkalka en kaffemaskin rätt

Om att avkalka en kaffemaskin rätt

Varför man skall avkalka en kaffemaskin är ganska självklart om de skall hålla sig fräscha längre och få en längre livstid. Samt att kaffet får en betydligt bättre smak om du håller din kaffemaskin ren och fin. Det har även betydelse att göra rent den för att kaffet skall få rätt temperatur. Är den inte rengjord ordentligt blir det helt fel temperatur på ditt kaffe som du vill ska smaka perfekt såklart!

Sedan har jag upptäckt en sak som är fruktansvärt irriterande om inte kaffemaskinen är ren för då för den ett oherrans väsen så det hörs ända upp till övervåningen på huset! Den sörplar och fräser och det skvätter även kaffe bredvid så gör rent din kaffemaskin regelbundet är mitt råd så slipper du detta oväsen! På alla nya kaffemaskiner du köper följer det med hur du skall sköta den i bruksanvisningen. Följ dessa råd till punkt och pricka så har du en kaffemaskin som står sig i många, många år!

En del föreslår gamla huskurer som att rengöra sin kaffemaskin med ättika. Man häller full maskinen i ättika och kör igenom och sedan kör man igenom full bryggaren med vatten fem eller sex gånger för att få bort ättikssmaken. Jag har provat detta sätt med gott resultat. Man vet inte egentligen vad de rengöringsprodukter innehåller som är speciellt för kaffemaskiner. Det kan vara något som någon i familjen är överkänslig emot till exempel.

Tillverkare av kaffemaskiner rekommenderar naturligtvis att man köper deras avkalkningsmedel som är speciellt avsett till just deras modeller och hävdar att ättika inte tar bort alla avlagringar, men det funkar ju om man inte har något speciellt avkalkningsmedel hemma såklart! De påstår också att ditt kaffe kan få en besk smak, men personligen har jag inte upplevt något av detta, då just ättika är känt för att just ta bort otäcka lukter från till exempel ett helt rum som luktar unk!

Hårdheten på ditt vatten

En annan sak som påverkar ditt kaffe och såklart din kaffemaskin är ju hårdheten på ditt vatten. Det har väldigt stor betydelse egentligen både på kaffebryggande och en annan sak – hur mycket tvättmedel du skall ha i din tvättmaskin – men det var en annan historia! Jo, har du väldigt hårt vatten skall du rengöra din kaffemasin mycket oftare än om du har mjukt vatten, nämligen varje månad. (varannan för vanlig kaffebryggare). Är ditt vatten mjukt så räcker det med varannan månad. (Var fjärde månad för vanlig kaffebryggare).

En del människor har riktig tur och har en kaffemaskin som själv “berättar” när det är läge att avkalka sig! Du kanske är en av de lyckligt lottade och då blir ju allt genast mycket enklare! Men i så fall lyser en speciell LED-lampa när det är dags för avkalkning. Perfekt! För att (som du säkert har fått funderingar på nu) testa sitt vatten för vilken hårdhet det har finns särskilda remsor du stoppar i vattnet som talar om det för dig. Finns för övrigt även en länk till detta nedan där sådana remsor säljs. Man ska hålla remsan i sitt kranvatten under en minut och vänta en minut så ser man sedan precis hur det står till med sitt vatten.

© 2020