Processen för att göra en god kopp kaffe del 2

Processen för att göra en god kopp kaffe del 2

Här går jag igenom processen och de olika steg som ni bör tänka på när ni ska göra en kopp kaffe, steg som många inte ens tänker på utan det går på ren automatik, då man gjort det så många gånger. Främst på morgonen, innan man fått sin första kopp, då ska det gå undan så att man får sig denna första kopp, följt av en andra och tredje. I första delen tittade vi på det viktigaste elementet, kaffebönan istället för färdigmalet kaffe, något som gäller alla typer av maskiner som används, från perkolatorer till espressomaskiner. Näst ut har vi vattnet.

Nästa steg är vattnet

För oss är detta kanske inte något vi direkt tänker på, då vi är bortskämda i Sverige av att ha ett väldigt rent och bra vatten i våra kranar vilket gör att vi inte behöver köpa hem vatten på flaskor eller liknande, något som man måste göra i länder som exempelvis Thailand eller runt medelhavet. Därför använder majoriteten av svenskar vanligt kranvatten för att göra sitt kaffe och det kan diskuteras om detta verkligen är det bästa vattnet att använda sig av. Det kan finnas spår av kemikalier i kranvattnet som kan ha inverkan på din slutgiltiga dryck men samtidigt måste man väl ställa sig frågan om det är hållbart att köpa flera liter vatten på flaska bara för att göra sitt kaffe? Du kan gå den riktigt extrema vägen och rena vattnet genom aktivt kol, som suger åt sig och tar bort oönskade biprodukter och därefter använda vattnet. Fördelen med detta är att kolet kan användas om och om igen, så detta är en billigare variant. Temperaturen på vattnet vid bör ligga på omkring 90 grader, inte varmare, för att undvika att bränna kaffet och som följd få ett beskt kaffe.

Valet av filter oerhört viktigt

Valet av filter oerhört viktigt
Valet av filter oerhört viktigt

Detta gäller så klart för er som använder en vanlig kaffebryggare, då varken en perkolator eller espressomaskin använder sig av dessa typer av filter. Det sägs att alla dessa vanliga pappersfilter ni hittar i er livsmedelsbutik, har en stor inverkan på smaken och då inte till det bättre. Allt för mycket arom och smak ska uppenbarligen fastna i dessa filter vilket också är orsaken till varför dessa bör undvikas. Använd istället filter som går att användas flera gånger, då dessa inte drar åt sig för mycket av smaken, eller om ni prompt ska använda pappersfilter, att ni då kör med “syreblekt” eller “dioxin-fritt” då dessa har en mindre inverkan på smakförlusten. Nackdelen med att köpa de lite dyrare filter, som är lite mer porösa är att om ni använder er av allt för finmalet kaffe, då kan delar av pulvret falla igenom ner i er kopp, något man självfallet inte vill ha.

Kaffemängden

Självfallet har också mängden kaffe en stor påverkan. För lite kaffe och du får en väldigt svag smak på kaffet, för mycket och du har då raka motsatsen. Nu faller ju detta på individen i fråga då vi alla har olika smaker och gillar vårt kaffe på olika sätt. Några föredrar sitt kaffe väldigt starkt och hett, andra vill ha det lite svagare och gärna med varm mjölk. Ja, variationerna är oändliga och det är upp till den enskilde individen att använda det som passar denne bäst. Men som en tumregel, för att få en bra kopp kaffe med ordentligt med smak, då är rekommendationen att man använder sig av följande dosering, där man per 2 deciliter vatten använder sig av 2 ½ matsked kaffepulver.

© 2020