Största kaffetillverkarna

Största kaffetillverkarna

Kaffet älskas av oss här i Sverige och vi är ett av länderna som dricker mest kaffe i hela världen. På mätningar kan man se att vi faktiskt ligger på andra plats så då förstår man att kärleken till kaffe är väldigt stor. I snitt dricker vi här i Sverige tre koppar om dagen vilket ändå är ganska mycket under en hel livstid. Det är nästan som att vi har en kärlekshistoria med kaffet, den där drycken vi absolut inte kan vara utan. Starbuck är den största kaffetillverkaren i hela världen med flera miljoner koppar som säljs dagligen. En kaffetillverkare som är väldigt stor internationellt som även har en stor marknad här i Sverige är Gevalia. Gevalia grundastes faktiskt här i Sverige men har idag sitt huvudkontor i New york.

Vilka är de stora kaffetillverkarna här i Sverige?

1685 kom kaffet till Sverige, då ansedd att vara en slags medicin. I mitten av 1800-talet började dock kaffet bli vad det är idag och blev en dryck som blev älskad här i Sverige.

Gevalia som lanserades för första gången 1853 i lilla Gävle är det mest druckna kaffet här i Sverige. Grundaren var Victor Engwall, senare skulle Jacob Engwall komma att bli vd på företaget vilket han då var från 1963 till 1972. Efter att företaget hade varit i släkten i 120 år så såldes företaget till det amerikanska företaget ‘general foods’. Trotts detta är Gevalia fortfarande mest drucket här i Sverige men dricks även mycket i bland annat Danmark och de baltiska länderna samt att Gevalia existerar internationellt och är inte direkt ett opopulärt kaffe på andra ställen heller. Gevalia har slogan “om du fick oväntat besök” och det användes för första gången 1985. 1995 lanserade Gevalia sitt första ekologiska kaffe.

Zoegas är ett kaffe att älska. Kaffet lanserades 1881 av Carlos Zoéga. Han var en svensk handelsman som hade Italienskarötter. Kaffet är grundat av han och hans fru efter att ha insett kärleken för mörkrostade kaffebönor. Ett kafferosteri blev skapat på grund av deras enorma passion för kaffe. Idag är Zoegas fortfarande kända för deras goda och mörkrostade kaffe. Kaffet är det näst mest druckna här i Sverige.

Arvid Nordquist är ett kaffe med otroliga smaker som får alla kaffe-älskare att njuta ordentligt. Arvid Nordquist (1858 – 1922) startade upp sin egna delikatessbutik 1884 i Stockholm. Arvids son Bengt lanserade 1961 kaffet som fick namnet ‘classic kaffe’ vilket idag är den populäraste kaffesorten av alla Arvid Nordquist’s kaffen som finns. I samma veva som classic kaffe föddes så startade Bengt Nordquist deras första rosteri, beläget i Solna. Arvid Nordquist anses vara det tredje populäraste kaffet i Sverige men har en något större försäljning i Stockholm än i andra delar av landet.

Löfbergs lila är ett kaffe tillverkat och grundat av de tre bröderna Anders, John och Josef Löfberg. Företaget grundades 1906 men tillverkningen av att rosta det egna kaffet skedde inte fören 1911. På 50-talet blev kaffet populärt i hela Sverige. Löfbergs lila är kända för sin hållbarhetsmärkning vilket betyder att det är ett kaffe med hög kvalité.

© 2020