Sverige tredje största kaffedrickande nation i världen

Att vi svenskar gillar vårt kaffe råder det väl knappast något tvivel om. Även folk som inte bor i Sverige känner till våra vanor när det gäller kaffet, mycket på grund av våra ”fika” traditioner som har blivit en världssensation skulle jag vilja kalla det där folk förknippar Sverige med uttryck eller saker som IKEA, köttbullar, fika, blonda tjejer och ett av världens bästa länder att leva i.

Men tar vi oss en närmare titt på exakt hur mycket kaffe svensken konsumerar så hittar vi oss först på en tredjeplats i listan över kaffedrickare i världen efter Holland som intar förstaplatsen och Finland som finns på andraplats. Holland är i en klass för sig när det gäller detta, enligt siffror hämtade från 2016 där holländarna dricker i genomsnitt 2,4 koppar kaffe per dag per capita. Det motsvarar dubbelt så mycket kaffe per person och dag som hos danskarna som vi hittar på fjärdeplats i listan. Finländarna i sin tur dricker 1,8 koppar kaffe per dag och svensken ska enligt dessa uppgifter dricka 1,35 koppar per dag. Nu vet jag inte riktigt om jag verkligen kan köpa dessa siffror då jag personligen tror att konsumtionen av kaffe hos svensken är högre än så då många kaffedrickare tar en kopp på morgonen innan det åker till jobbet, en kopp vid morgonfikat, en kopp till eftermiddagsfika och åtminstone en kopp hemma om kvällen, efter typ middagen. Det är i alla fall vad jag och många med mig dricker varje dag och i många fall blir det betydligt fler koppar än så, beroendes på hur mycket det är att göra på jobbet.

Hur dricker svensken sitt kaffe

Hur dricker svensken sitt kaffe
Hur dricker svensken sitt kaffe

Om vi tittar närmare på hur svensken föredrar sitt kaffe, efter att ha tittat på kollegor, vänner och bekanta samt gjort lite efterforskningar online så visar det sig att majoriteten, vilket motsvarar omkring en tredjedel, föredrar sitt kaffe svart och då ska det vara svart bryggkaffe. Endast omkring en sjundedel väljer att använda mjölk i kaffet. Det är inte så förvånande att vi inte ser en större efterfrågan eller konsumtion av mer ”exklusiva” eller avancerade kaffesorter som espresso, latte, cappucino och liknande och den största orsaken bakom detta skulle hävda är tillgängligheten. Vi har inte haft Starbucks, CoffeClub eller liknande kedjor i Sverige så väldigt länge, inte som i många andra länder vilket har gjort att vi tvingas gå in på ett café som kan ta tid eller där dom inte erbjudit kaffe att ta med, vilket då satt stopp för svensken att få med sig drycken under resan. Enklast är det då att brygga en kanna kaffe hemma eller på jobbet och då blir det svart bryggkaffe.

När jag frågade vid vilken tidpunkt på dagen som man helst tog sig en kopp var svaret förhållandevis enkelt då över hälften sa på morgonen och där kan jag inte mer än hålla med. Morgonkaffet är tveklöst den viktigaste koppen kaffe på hela dagen, utan den vaknar man inte till ordentligt och hela dagen kan bli förstörd om man inte har fått sig denna kopp innan det bär av till jobbet eller var man nu än ska.

© 2020