Två kaffebönor- väldigt många kaffedrycker

Två kaffebönor- väldigt många kaffedrycker

Kaffe är en populär dryck världen över och vi i Sverige dricker det allt som oftast under våra fikastunder. Eller på morgonen innan jobbet eller varför inte under arbetstid. Det finns inga gränser. Och det finns många olika kaffedrycker. Med och utan mjölk, med och utan alkohol. Ångad, bryggd. Blandat med andra ingredienser. Men i grund och botten så är det kaffebönorna som är huvudingrediensen.

Det finns två kaffebönor; Coffea arabica och coffea robusta. Men det finns desto fler drycker där kaffe är huvudingrediensen. Coffea arabica är den mest populära kaffebönan och den kommer från början från Etiopien. Denna böna utgör 3 fjärdedelar av världens kaffekonsumtion. Trots detta så är just coffea arabica svårare att odla i jämförelse med robusta och det gör att priset går upp på denna kaffeböna. Coffea robusta bönan är lite billigare eftersom den är lättare att producera. Den blandas ofta ihop med arabica för att göra en blandning som blir lite billigare. Av de båda bönorna så har robusta ungefär dubbelt så mycket koffein än arabica vilket gör att den har en bittrare smak.

Espresso

Espresso tillagas via en speciell maskin, som helt enkelt fått namnet espressomaskin. Maskinen pressar igenom upphettat vatten genom finmalet kaffe istället för att det ska rinna igenom som det gör i en vanlig kaffebryggare. Vattnet pressas igenom i ungefär 20 till 30 sekunder. Vanligast är att man tar 17-18 gram finmalet kaffe och det blir ca 6cl färdig espresso, vilket är en dubbel espresso. Den lilla mängden i jämförelse med vanligt bryggkaffe beror på att espresso är mycket starkare och fylligare. På ytan på en espresso blir det även ett tunt lager med skum.  Espresson är en av grunderna i många kaffedrycker till exempel Cappucino, flat white och macchiato. Men i Italien är det vanligt att man dricker espresson som espresso. Det är just i Italien som espresso är som mest populär.

Caffé latte

En caffé latte är i princip kaffe med mjölk. Det är espresso, enkel eller dubbel som serveras i ett högt glas. Resterande av glaset fylls med ångvärmd mjölk. På toppen finns lite mjölkskum. När man ska göra en caffé latte så ska man tänka att man tar 20% kaffe och 80% mjölk. Caffé latte kommer från Italien och det är en italiensk variant av den franska café au lait. Caffé latte betyder kort och gott kaffe med mjölk.

Irish coffee

Irish coffee
Irish coffee

Om man efter fikastunden känner att man gå in på en afterwork liknande känsla så kan man beställa in en irish coffee. Irish coffee uppfanns i mitten av 1900-talet av kocken Joseph Sheridan. Det var vanligt att man flög transatlantiska flygningar med stora flygplan och vid ett tillfälle så var det en väldigt lång väntan. Det var många kalla och trötta passagerare och Joseph Sheridan ville göra vad han kunde för att värma dem. Det var vanligt att irländare drack te när det var varmt men dessa passagerare var amerikanare, och de var inte så förtjusta i te så han brukade göra kaffe till dem. Det som var skillnaden denna gång var den inspiration han fick av irländarna vid denna kyla. För de brukade hälla en skvätt whisky i sitt te. Han valde att hälla en skvätt whiskey i kaffet och amerikanarna blev förtjusta i denna dryck. Detta var början på hur denna dryck skulle utformas och spridas.

Men även om whisky i kaffet är det som är vanligast så finns det olika varianter även på denna kaffedryck. Det finns de som väljer rom istället till exempel. Men om det ska vara som en riktigt irish coffee så är det irländsk whisky, kaffe och grädde.

Kaffe har en speciell smak och det är inte alla som tycker om det. Men eftersom det finns så många olika kaffedrycker så finns det en större chans att man hittar rätt. Oavsett om det är till fika, jobbet eller afterworken. Det finns en kaffedryck för alla.

© 2020