Urval av de kaffevarianter som finns idag

Urval av de kaffevarianter som finns idag

Att svensken föredrar sitt svarta bryggkaffe har vi redan konstaterat, då en tredjedel av alla kaffedrickare säger att detta är deras val när det kommer till denna utsökta dryck. Men varför har då inte de lite mer avancerade kaffevarianterna inte tagit fart så pass i Sverige som det gjort i så många andra länder. Med ”avancerade” varianter syftar jag då exempelvis på espresso, latte, cappucino, flat white, macciato, ja listan kan göras lång. Ett problem som jag tror ligger bakom är svenskens okunskap när det gäller vad exakt dessa varianter innebär och istället för att experimentera och prova något nytt som det visar sig man inte gillar, så kör man på det säkra kortet, en svart kopp kaffe.

Espressobaserade varianter

Vad är då espressobaserade varianter? I denna kategori placerar vi alla de sorters kaffe som görs i en espressomaskin och som har tre ingredienser gemensamt, espresso, värmd mjölk och skum. Den största skillnaden sedan mellan de olika varianterna är hur man proportionerar dessa tre ingredienser i förhållande till varandra. Innan jag går in i mer detalj på vad som skiljer dessa varianter, så kan ni ta en närmare titt på denna bild, som ger er en snabb överblick över varianterna.

Espressobaserade varianter
Espressobaserade varianter

Här får ni en tydligare överblick över hur de olika ingredienserna fördelas i respektive variant, med cappucino som har lika delar espresso, varm mjölk och skum, americano som har en shot espresso och resten fylls upp med varmt vatten, vilket med andra ord motsvarar vårt bryggkaffe. En espresso, ja det är precis som det låter, en shot espresso vilket är högkoncentrerat kaffe som har en ordentlig kick och smak. En macchiato i sin tur har bara en espresso och resten är sedan skum som man fått från att värma upp mjölken och där använt vattenångan på ett sätt som då genererar detta mjölkskum. En mocha och en latte är nästintill identiska, i alla fall när det gäller proportionerna av espresso och varm mjölk samt skum, skillnaden här är att mocha också har choklad blandat i drycken. Det kan vara allt från chokladsås till smält choklad till uppvärmd oboy. Baristan som gör ditt kaffe är den som väljer vilken typ han eller hon föredrar att använda i sin variant av mocha.

Dessa varianter som jag illustrerade här ovanför är grundversionerna av denna typ. Utgår man sedan från dessa finns det en rad olika varianter och versioner som bland annat flat white vilket är en latte men som inte har det där lilla lagret av skum på toppen. Denna lilla detalj gör att en latte istället blir en flat white, något som man hittar framför allt i Australien och Nya Zeeland. Sen finns det en ”short” och en ”long” version av macchiato där en long helt enkelt är en dubbel variant av en ”short” alltså två short macchiato i ett glas. Det finns även en minivariant av latte som kallas för picco latte vilket serveras i ett litet espressoglas. Detta betyder att du har en espressoshot och uppvärmd mjölk men där mjölkproportionen är betydligt mindre jämfört med en vanlig latte. Sist ut har vi en så kallad ristretto vilket är en form av espresso där man använt samma mängd kaffe som man använder för en espresso men med mindre vatten. Man uppnår detta genom att avbryta processen så fort kaffet börjar ljusna i färg. Avslutar man processen där, ja då har man gjort en ristretto.

© 2020