Vad är coffea Robusta?

Vad är coffea Robusta?

Svenskarna ligger på en konstant och stadig tvåa i världen när det kommer till kaffedrickande, endast finländarna dricker mer men vi kan nästan kalla kaffet för Sveriges nationaldryck.

Under ett helt år dricker vi i genomsnitt 3,2 koppar per dag, vilket blir ungefär 9 kilo kaffe per år. Kaffe i sig har ungefär 800 smakaromer, vilket innebär att det finns en otrolig mängd smakupplevelser att upptäcka. De två kaffesorterna coffea Arabica och coffea Robusta är de vanligaste kaffesorterna för kaffedrickare runt om i världen och står tillsammans för nästan 100% av kaffeproduktionen i världen, Robusta står för cirka 35% av den siffran. Nedan kommer vi att fokusera på coffea Robusta som är det nästa mest populäraste kaffet i världen.

Om bönan Robusta

Först och främst så är kaffebönan trots sitt namn inte en böna utan ett frö vilken oftast består av två delar som ligger emot varandra, finns det endast ett frö kallas denna för pärlböna och pärlbönan brukar ge extra god smak i kaffekoppen. Original ursprunget för Coffea Robusta är i Centralafrika men idag finns de allra flesta Robusta odlingarna i Vietnam, och vi kan även hitta några i Brasilien. Trädet trivs allra bäst i varmt och i fuktigt klimat och det behöver cirka 1 500–2 000 mm regn per år. Det allra perfekta klimatet ligger mellan 24–30 grader och själva kaffebönan/fröet återfinns i ett bär, kaffebäret, vilket också liknar ett körsbär. Bären mognar i olika takt och handplockas ofta, vanligast är också att man torkar själva bäret på plats. Robusta som också kallas för Coffea canephora eller Kongo kaffe, eftersom den först upptäcktes i belgiska Kongo, är lite rundare i formen, den har en ganska bitter men en kraftig smak, andra har också jämfört smaken med bränt gummi och brända däck, och Robusta är vanligtvis ett lite billigare kaffe. Vidare har Robusta också ungefär en dubbelt så hög koffeinhalt och ett lågt syreinnehåll jämfört med Coffea Arabica. Koffeinhalten gör att den är perfekt för att odla då mängden av koffeinet skrämmer bort och kan även vara dödligt för vissa insekter i odlingsområdet.

Vad är coffea Robusta?
Vad är coffea Robusta?

Kaffebönan är billig att producera och ger vanligtvis en stor skörd, plantan växer sig hög och i genomsnitt blir trädet cirka 4.5–6 meter hög.

Bönan Robusta är vanligtvis använd i italienska kaffesorter, exempelvis som i klassikern “espresso” på grund av dess förmåga att skumma bra och för att ge stadga, men Robusta återfinns också i de allra flesta snabbkaffe /pulverkaffeförpackningarna.

Effekten av Coffea Robusta

Coffea Robusta kallas också för det “gröna kaffet” och de orostade kaffebönorna kallas ofta för en naturlig fettförbrännare och kan hjälpa till vid viktminskning genom att bland annat balansera blodsockernivåerna i kroppen, minska kolhydratintaget och också se till att sötsuget minskar. I moderation kan också kaffedrickande förbättra ditt minne och många anser att vaksamheten kan förbättras. En brasiliansk studie från 2014 visar också att Coffea Robusta kan minska risken för plack på tänderna.

Negativa effekter vid för mycket kaffedrickande kan ge dig skakningar, men också orsaka sömnlöshet och höja ditt blodtryck.

© 2020