Val av espressomaskin – Behöver inte vara den dyraste

Val av espressomaskin – Behöver inte vara den dyraste

Jag tänkte här gå igenom lite av utrustningen som behövs, som en espressomaskin och kvarn, för att få den där utsökta shoten kaffe som man sedan förvandlar till sin favoritkopp, vare sig det rör sig om en cappocino, Latté eller americano,. I mina ögon går det inte att jämföra smaken som man får från att använda en espressomaskin och bra bönor jämfört med att använda en vanlig kaffebryggare som majoriteten av alla svenskar har i hemmet och det kaffe som svensken köper i butiken, färdigmalet som stått i butiken en längre period. Visst, det kräver en lite större investering att köpa sig en ordentlig espressomaskin, jämfört med att köpa en kaffebryggare från ICA för 299 kronor. Men tro mig, smaken ni får på ert kaffe kommer att göra det värt varenda krona ni investerat i maskinen. Skaffar man en espressomaskin då rekommenderar jag varmt att ni gör efterforskningar först och framför allt läser recensioner om vad andra tycker om de olika maskinerna. Ni hittar även grupper på facebook tillägnat ämnet kaffe, dess maskiner och process.

Nu behöver du inte gå och köpa den dyraste espressomaskinen eller kvarnen, för att få bästa tänkbara kaffe. Även en budgetvariant eller en maskin som ligger runt snittpriset av dessa typer av maskiner, kan vara full tillräckligt för dig som älskar kaffe och vill ta din upplevelse till en ny nivå. Det kan även vara bortkastade pengar om du går och köper en värstingmaskin, utan att riktigt veta hur den ska användas eller vad som gör att denna maskin är bättre än den som bara kostar hälften så mycket.

Val av maskin

Min rekommendation är att ni börjar med att hitta in introduktionsmaskin som ni börjar med om ni ska köpa en espressomaskin för första gången. Man blir inte en barista över natten och det kommer krävas övning och åter övning för att bemästra denna process och då är en introduktionsmaskin ekonomiskt försvarbart. Vad är meningen med att betala tiotusentals kronor för något du inte kan använda till dess fulla potential.

Val av maskin
Val av maskin

Det finns en mängd märken att välja mellan ute på marknaden, men några av de som jag tittade på under min process när jag letade efter min första maskin var märken som Breville, Rancili, Gaggia, Jura, Delonghi, Saeco samt Mr Coffee.

Jag satt länge och funderade på vilken jag skulle välja då utbudet är stort och maskinerna av olika kvalité, prisklass samt stil. Jag ville ha förmågan att mala mina bönor själv, möjligheten att själv dosera mängden kaffe och pressa in det i filtret själv, så jag hade möjligheten att styra alla komponenter själv så valet av en automatiserad maskin fanns inte på tal. Därför valde jag till sist Breville Barista Express BES870XL, en maskin jag har kvar än idag. Det är i mina ögon den perfekta espressomaskinen för den som vill köpa sig en allra första maskin. Lätthanterlig och har allt du behöver utan att behöva spendera en massa extra på tillbehör så som tamper, karaff eller liknande.

© 2020