Val av rätt utrustning – del 1

Val av rätt utrustning – del 1

Detta blir min första av två delar där jag fokuserar på själva utrustningen till att brygga bästa tänkbara kopp kaffe. Totalt tar jag mig en närmare titt på nio olika element som alla påverkar slutprodukten, din kopp kaffe, något som vi svenskar dricker i mängder. Tittar vi på konsumtionen av kaffe världen över, då återfanns Sverige i fjol på en tredjeplats gällandes mängden kaffe som varje person drack i snitt under året, efter länder som Finland samt Nederländerna. När vi tittade närmare på hur mycket kaffe vi svenskar drack så fann jag uppgifter som påstod att vi under året konsumerade omkring 10 kilo kaffe. Detta är då en fördelad konsumtion mellan både hemmet och arbetet där hemmaplan är platsen där vi dricker mest. Men majoriteten av oss svenskar väljer att använda oss av vanliga kaffebryggare som man kan köpa på COOP eller ICA och inte mer avancerade espressomaskiner

Jag har hitintills tittat på valet av kaffebönor, hur bönorna bör förvaras, hur och när man bör mala sitt kaffe, att använda bra vatten, att undvika billiga kaffefilter och att inte snåla på kaffet när man brygger. Nu tänkte jag ta steget vidare och titta på den lite mer avancerade utrustningen, en riktig espressomaskin.

Snåla inte

Gillar du kaffe lika mycket som jag gör, och är ute efter att dricka gott kaffe mer än bara en svart kopp kaffe så som en espresso, latte, flat white, cappoccino eller liknande, då är det en espressomaskin som behövs, om man nu inte använder sig av dessa kapslar som finns att köpa och de maskiner som använder dessa. Jag har testat en sån och visst, det är inte illa men det är inte i närheten av så gott kaffe som du kan få om du har din egen espressomaskin hemma. Fördelen med denna typ av maskin är att du har möjligheten att hålla konstant temperatur på ditt vatten, du får ett jämt tryck när vattnet pressas genom kaffefiltret, du får den där creaman man får med en espressomaskin och du kan, om du inte snålar, köpa dig en maskin som även har en inbyggd kvarn, så att du kan mala dina kaffebönor bara sekunder innan du gör din kopp kaffe.

espressomaskin
espressomaskin

Det tog många timmar framför datorn med efterforskning, läsa recensioner från andra användare, titta på för och nackdelar med de olika varianterna samt självfallet också titta på priset. Även om jag var villig att spendera mer än ett par hundra kronor, vilket man kan få en traditionell kaffebryggare för, var jag samtidigt inte villig att betala hur mycket som helst för en maskin, speciellt inte då den endast skulle användas för privat bruk. Den jag hittade som jag verkligen ville ha var Breville Barista Express BES870XL Espresso Machine, en maskin med en prislapp på $600. Problemet var att den inte fanns att köpa någonstans i närheten av där jag bodde. Men alla recensioner jag läste, videos jag såg på youtube och kommentarer från ägare av maskinen ledde i en enda riktning, den var värd priset. Så är du ute efter en bra maskin och har möjligheten att beställa den och få den hemskickad, vilket jag dessvärre inte kunde, med tanke på landet jag bor i, då rekommenderar jag varmt att du beställer denna magnifika maskin.Nej jag har inte ägt den men av allt att döma så lär du knappast bli besviken. Den har allt du behöver och mer därtill så det enda som saknas nu är bönor som faller dig i smaken!

© 2020