Val av rätt utrustning – del 2

Val av rätt utrustning – del 2

Kaffe är lite som att flyga, vilket kan låta som en konstig jämförelse men som man säger om flygning, ”once you have gone business travel, you wont be flying coach ever again”. Det tappar lite i översättningen men i korthet betyder det när du väl börjat flyga businessklass under dina resor, då kommer du sluta att boka ekonomiklass. Du vänjer dig vid allt som medföljer businessklass och du vill inte bli av med allt detta och således kommer du betala både $2–3000 kronor för en biljett som du skulle kunna ha fått för $100. Tro mig, talar om egen erfarenhet, tyvärr då det numera är kostsamt att flyga mellan Thailand som numera är min hemort sedan nio år tillbaka och Sverige. En tur och returbiljett kan jag hamna på omkring 5000 kronor allt som allt, tar jag steget upp till premium ja då dubblas priset, men det finns inte på världskartan att jag kommer att sitta och trängas där back under 10–12 timmars flygresa.

Det samma gäller kaffemaskiner. Har du alltid haft en traditionell kaffebryggare i hemmet, med färdig malt kaffe som du köpt från närmsta butik då är du van med resultatet men problemet som jag ser det är att du inte vet vad du går miste om. Är jag en barista, nej lång därifrån. Skulle jag vilja bli, ja gärna, då ämnet ligger mig varmt om hjärtat. Men då jag precis skaffat mig min första espressomaskin kan jag knappast påstå att jag har de rätta kvalifikationerna att kunna sköta en coffeeshop till ett tillfredsställande sätt. Jag vet att jag kan göra kaffe till mig och bekanta med den espressomaskin jag har. Jag fick inte min drömmaskin utan istället fick jag nöja mig med en NEMOX CAFE DELL OPERA som har allt du behöver. Jag rekommenderar dock att du ser till att skaffa dig en separat tamper och karaff för mjölken men som en ingångsmaskin för hemmabruk, uppfyller den onekligen mina krav. Lägg sedan till ”lokalt” odlade och rostade bönor från norra delen av Thailand som kostar mig 60 kr för 500g, och du har ett vinnande koncept i mina ögon.

Vill du göra livet enklare

Vill du göra livet enklare
Vill du göra livet enklare

Som sagt, maskinen har allt som du behöver som en nybörjarmaskin, inbyggd kvarn, möjligheten att få vattenånga för att värma upp mjölken, möjligheten att ställa in hur finmalt du vill ha dina kaffebönor och bra lagringsmöjligheter för vatten både färskt- och spillvatten. Visst, är du en lat eller inte vill hålla på att böka med att mala kaffe, pressa det i kaffefiltret mm, då kan du köpa dig en automatisk maskin i form av en JURA E8 PIANO BLACK. Den är enklare att hantera men prislappen är också betydligt högre. Nackdelen med denna är att den inte kommer med en inbyggd kaffekvarn vilket innebär att kostnaden kommer att skena iväg ytterligare då även måste köpa dig en sån. Men istället för att mäta upp mängden kaffe du ska ha i filtret, vilken typ av kaffe du vill ha så behöver du här bara trycka på några knappar och du får det du begärt, gång på gång, med samma kontinuerliga smak! En bekant till mig har denna och han är väldigt nöjd med resultatet. Han är också väldigt lat till när det gäller all typ av arbete i köket, så denna passar honom utmärkt!

Som sagt, maskinen har allt som du behöver som en nybörjarmaskin, inbyggd kvarn, möjligheten att få vattenånga för att värma upp mjölken, möjligheten att ställa in hur finmalt du vill ha dina kaffebönor och bra lagringsmöjligheter för vatten både färskt- och spillvatten. Visst, är du en lat eller inte vill hålla på att böka med att mala kaffe, pressa det i kaffefiltret mm, då kan du köpa dig en automatisk maskin i form av en JURA E8 PIANO BLACK. Den är enklare att hantera men prislappen är också betydligt högre. Nackdelen med denna är att den inte kommer med en inbyggd kaffekvarn vilket innebär att kostnaden kommer att skena iväg ytterligare då även måste köpa dig en sån. Men istället för att mäta upp mängden kaffe du ska ha i filtret, vilken typ av kaffe du vill ha så behöver du här bara trycka på några knappar och du får det du begärt, gång på gång, med samma kontinuerliga smak! En bekant till mig har denna och han är väldigt nöjd med resultatet. Han är också väldigt lat till när det gäller all typ av arbete i köket, så denna passar honom utmärkt!

© 2020