Varför Arabicabönan är så populär?

Varför Arabicabönan är så populär?

Sverige är det land, näst efter Finland, som dricker mest kaffe i hela världen.
Vi dricker i genomsnitt 3 koppar kaffe per dag (cirka 9 kg bönor), per person och år.

Kaffe är en mycket älskad dryck och många av våra sociala sammanhang kretsar kring kaffedrickande, “fikat” både i privata och när det kommer till mer officiella sammanhang.

Kaffet dricks också av många utav oss under morgonen som hjälp för att vakna till och för att få humöret på topp. Koffeinet i kaffet gör oss vetenskapligt mer pigga, då koffeinet ökar hjärnans energiomsättning och har en positiv effekt på dopamin och serotonin. Dessa påverkar vårt humör och välmående.

Då kaffe är en så stor del i våra liv så är vi i Sverige mycket duktiga på att välja ut de bönor som ger bäst kaffe, med bäst smak och kvalité för att få det bästa.
Vi vill gärna ha så mycket smak som möjligt, men med så lagom stor mängd koffein som möjligt.

Arabicabönan är perfekt för detta, då den har en fyllig, djup smak och en läcker arom. Detta är anledningen till att Arabica bönen är den mest populära kaffebönan i hela världen. Att den inte heller innehåller lika mycket koffein som andra bönor, har även det sina fördelar. Bland annat gör detta att kaffe gjord på Arabicabönor inte har en sån bitter smak jämfört med andra.

Dessa faktorer har gjort Arabicabönan så framgångsrik och påverkat spridningen över världen. Bönan innehåller även förhållandevis mer fett och socker än andra bönor, vilket kan förklara populariteten ur ett näringsinnehåll och samtidigt förklarar den mindre bittra smaken.

Arten kommer från början ifrån Etiopien i Västafrika, men finns nu odlad i andra delar av världen, bland annat i latinamerikanska länder som t.ex. Brasilien och i Colombia. Bönan odlas även i Indonesien.

Arabicabönan är dyr i jämförelse med andra kaffebönor, men den goda smaken gör att konsumenterna ändå välja denna böna framför andra, då kaffet är så viktigt för oss att kvalité måste gå före kostnad.

Varför Arabicabönan är så populär?
Varför Arabicabönan är så populär?

Ta hand om ditt kaffe!

För att få ut det mesta och bästa ur dina Arabicabönor kan du välja att, istället för att köpa färdigmalet kaffe, köpa hela bönor som du kan mala själv hemma.
De håller sin originalsmak både bättre och under längre tid. Men oavsett om du köper hela bönor eller redan färdigmalet kaffe så är det viktigt att du förvarar ditt kaffe i en tätsluten behållare och hållet kaffet kallt eller svalt (dock ej i frysen) och på ett mörkt ställe, för att det ska hålla sin smak längre.

Det bästa är att inte köpa alltför mycket kaffe på en och samma gång då det är en färskvara (speciellt hela bönor!) så att du alltid kan få ut den bästa smaken på ditt kaffe.

Oavsett vilket märke eller vilken typ av smak du väljer på ditt kaffe, kan du alltid vara säker på att få ett kaffe och en smak av hög kvalité och njutning när du väljer en sort som innehåller arabicabönor.

© 2020