Världens största kaffeproducenter

Världens största kaffeproducenter

Har ni lagt något direkt tanke på vart ert kaffe ni dricker kommer ifrån, vilket land det producerats i och vilken typ av böna eller kaffe som ni föredrar över andra. I världen idag finns det mängder av länder som producerar kaffe men jag tänkte i denna artikel gå igen om några av de största producenterna som förser världsmarknaden med majoritet av all den kaffe som konsumeras.

Brasilien på topp

Den absolut största producenten av kaffe årligen är Brasilien, som producerar ungefär lika mycket som producenterna på plats två och tre tillsammans. Den årliga produktionen av kaffe i landet uppgår till omkring 2,5 miljoner ton kaffe. Kaffeproduktionen täcker idag omkring 27 000 kvadratkilometer av Brasiliens landyta främst i regionerna Minas Gerais, Sao Paulo samt Parana, tre områden som erbjuder bästa möjligheten för kaffeodlingar i landet. Efter Brasilien som största kaffeproducent hittar vi, i alla fall till min förvåning, Vietnam, ett land som producerar närmare två tredjedelar av den mäng som Brasilien levererar, närmare 1,6 miljoner ton per år. Jag hade faktiskt förväntat mig att se Colombia som den näststörsta kaffeproducenten efter Brasilien men landet hittar vi först på en tredjeplats i listan, med en årlig produktion som motsvarar strax över 800,000 ton kaffe vilket i sin tur är precis snäppet före nästa land i listan, Indonesien som i sin tur producerar omkring 730 000 ton per år. Det speciella med Indonesien är dock inte mängden kaffe som produceras här utan den kvalité som man erbjuder. I landet hittar vi bland annat den dyraste kaffebönan i världen, en böna som kan gör att du får betala upp emot 600 kronor för en kopp kaffe. Du måste vara en verklig kaffeälskare för att vara villig att betala så mycket för en kopp kaffe bryggd på Kopi Luwak bönan.

Endast två producenter från Afrika

Endast två producenter från Afrika
Endast två producenter från Afrika

Att Sydamerika dominerar kaffeproduktionen är ingen nyhet. Som vi nämnt ovan så har vi Brasilien som den största producenten följt av Colombia. Vi har även länder som Honduras som producerar en stor mängd, 345 000 ton per år och Guatemala med strax över 200,000 ton kaffe per år. Men det som förvånade mig var att vi endast såg två producenter bland de åtta största kaffeproducenterna i världen. Dessa två är Etiopien samt Uganda som tillsammans producerar omkring 670,000 ton kaffe med Etiopien som den större av de två med 384 000 ton per år följt av Uganda som årligen lyckas producera omkring 285 000 ton. Av de två måste jag säga att jag föredrar kaffet från Etiopien över Uganda.

Indien och Mexiko

Mexiko hade jag också förväntat mig att se på denna lista och mycket riktigt fanns dom också med där med dryga 280 000 ton kaffe som produceras årligen, en siffra som också stadigt ökar från år till år, då efterfrågan från grannlandet i norr, USA ökar, vilket också är Mexikos största kund när det gäller kaffet.

Det som dock förvånade mig när jag gjorde dessa efterforskningar kring kaffeproducenter var att hitta Indien så högt upp i listan över producenter. Som en gammal brittisk koloni förknippar jag Indien med te inte kaffe men ack vad jag bedrog mig. Landet producerar kring 350 000 ton per år.

© 2020