Vem är barista

Vem är barista

Enkelt förklarat kan man säga att en barista är som en bartender, fast med kaffe. Det är en person som arbetar med att skapa olika kaffedrycker. Vem som helst får kalla sig för barista men det finns speciella kurser som man kan gå för att bli en diplomerad barista. Det främsta arbetsredskapet som en barista använder är en espressomaskin. Tillsammans med den skapar baristan kaffekonst och serverar gästerna. I Italien betyder ordet barista bartender och den personen hanterar alla typer av drycker, men runt om i världen i övrigt syftar det just på kaffe.

Är man en riktigt duktig barista kan man sedan år 1998 tävla i de svenska barista mästerskapen. Vill man sedan deltaga i större tävlingar finns exempelvis världsmästerskapen för baristor. År 2019 gick världsmästerskapen av stapeln i Sydkorea. Varje år deltar ett 50 tal personer och tävlar om den ärofyllda titeln. Är man intresserad av yrket och vill utbilda sig finns det många olika skolor att välja på i Sverige. Det finns de som är några dagar till lite längre tid där man får lära sig både praktik och teori kring kaffets ädla konst.

Vem är barista
Vem är barista

Kaffets historia

Kaffet kommer ursprungligen från Etiopien och har vuxit där naturligt sedan 1000 år tillbaka. Upptäckten av busken med kaffebär fick en stark plats i människors vardag sedan dess. Fortfarande idag åker människor gång på gång tillbaka till Etiopien för att lära sig mer om den magiska böna som varje dag stillar människors kaffesug jorden runt.

Exakt när kaffet kom till Sverige finns det många olika historier runt. Svenska kungar förknippas ofta med denna dryck och sägnen säger att Karl XII fattade smak för den turkiska kaffe traditionen i början av 1700-talet. Det kan också vara en av anledningarna till att den svenska kaffepannan från början hade många likheter med den turkiska som har namnet ibrik.

Svenskarnas kärlek till kaffe har dock inte varit helt problemfritt genom tiderna. Åtta gånger i historien försökte man att förbjuda det svenska folket att njuta av drycken som snabbt växte i popularitet. Det försökte förbjudas genom både skatter och politik men svenska folket valde att gå ut och protestera. Långt in i 1900-talet fanns en väldigt naiv tro kring kaffekonsumtion och synen var enbart att kaffe var en dryck som användes för att göra människor piggare. Under 70-talet vände dock synen helt och hållet och den accepterades fullt ut också som en sällskapsdryck.

Under 2000-talet hände mycket då det kommer till kaffe och tillverkningen av kaffe. Bönor började att förädlas allt mer och olika former av specialkaffe började att säljas. Olika smaker på kaffet experimenteras fram och man började se på kaffeindustrin som man gör med vin, alla har olika smak. Många småskaliga rosterier öppnade och bönan började att rostas på många olika sätt. Idag är kaffe en dryck som finns att tillgå på de flesta ställen. Det spelar ingen roll om det är i hemmet hos en svensk, på en arbetsplats eller på en mack. En kopp kaffe brukar alltid finnas nära till hands.

© 2020